Ucraïna aprova l'estat d'excepció i permet que la ciutadania puga dur armes per a defendre’s

L'estat d'excepció, que s’aplicarà en totes les regions menys a Donetsk i Lugansk, contempla la prohibició de fer reunions massives i vagues

Desplegament de tropes ruses en la zona pròxima a Ucraïna
Desplegament de tropes russes a la zona pròxima a Ucraïna / Efe
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de febrer 2022 - 13:03 Actualitzat: 23 de febrer 2022 - 21:39

La Rada Suprema, el Parlament d'Ucraïna, ha aprovat la implantació de l'estat d'excepció decretat pel president, Volodímir Zelenski, davant l'agreujament de la situació a l'est del país i l'amenaça militar russa.

La mesura extraordinària, d'aplicació en tot el país, excepte a les regions de Donetsk i Lugansk, que des de 2014 es troben sota una administració politicomilitar, s'ha adoptat amb els vots de 335 diputats de 339 presents.

El decret de Zelenski estableix que l'estat d'excepció entre en vigor a partir de la mitjanit del 24 de febrer per un període de 30 dies en 22 regions d'Ucraïna i la capital, Kíev. Ara, els caps de les administracions regionals de Kíev han de crear gabinets operatius per a la coordinació d'accions, per a la implantació de l'estat d'excepció i garantir-ne el règim jurídic.

Contempla la prohibició de reunions massives i vagues

L'estat d'excepció contempla la prohibició de fer reunions massives i vagues, el canvi de domicili de militars i reservistes, el funcionament d'equips de radioaficionats, així com la preparació de materials informatius que puguen desestabilitzar la situació al país. 

A més, inclou l'evacuació dels habitants de llocs perillosos, el control de documentació dels ciutadans, la regulació de les estacions de ràdio i televisió civils i la possibilitat de plantejar la prohibició de les activitats de partits polítics i organitzacions socials en interés de la seguretat nacional i l'orde públic.

En cas de necessitat, l'estat d'excepció permet restringir la llibertat de desplaçament, el registre de mitjans de transport i les pertinences de la ciutadania i implantar un toc de queda, decisió que delega en les autoritats regionals.

D'altra banda, el govern ucraïnés ha recomanat aquest dimecres que els ciutadans nacionals que es troben a Rússia abandonen el país "immediatament" en vista de la intensificació de l'agressió russa contra Ucraïna. "El Ministeri d'Afers Estrangers recomana que els ciutadans ucraïnesos s'abstinguen de viatjar a la Federació Russa, i a aquells que estan en aquest país, a eixir del territori immediatament", ha indicat la diplomàcia ucraïnesa en un comunicat.

 

També et pot interessar

stats