Ucraïna conté Rússia al Donbass, però la situació és "molt difícil"

Zelenski apel·la a la unitat i anuncia un nou pas per a “netejar” l'enemic intern "que s'ha sumat" a l'agressió russa des de la rereguarda ucraïnesa

Soldats ucraïnesos disparen una arma antiaèria en una posició prop de Bakhmut, regió de Donetsk, est d'Ucraïna
Soldats ucraïnesos disparen una arma antiaèria en una posició prop de Bakhmut, regió de Donetsk, est d'Ucraïna / Sergey Shestak (Efe)

En vista de l'avanç rus a l'est d'Ucraïna, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, apel·la a la unitat i anuncia un nou pas per a “netejar” l'enemic intern "que s'ha sumat" a l'agressió estrangera des de la rereguarda ucraïnesa.

"Durant els 346 dies de la guerra he dit sovint que la situació al front és dura. I que la situació es torna més dura. Ara és de nou un d'aquests moments. L'ocupant llança més i més forces per a trencar les nostres defenses", ha afirmat en el seu habitual missatge als ucraïnesos. Zelenski ha reconegut que la situació "és molt difícil a Bakhmut, a Vuhledar, en la direcció de Liman", però ha assegurat que el coratge i la decisió dels militars ucraïnesos faran fracassar els plans del país agressor.

Però en aquest context, s'ha referit també a l'enemic intern, del qual és necessari netejar al país. "He signat els corresponents documents per a fer un pas més per a protegir i netejar el nostre país d'aquells que estan al costat de l'agressor", ha asseverat.

Zelenski ha explicat que el Servei de Seguretat d'Ucraïna li ha presentat un informe respecte dels ucraïnesos que tenen ciutadania russa, i ha mostrat la seua disposició a prendre mesures en contra d'ells. Immediatament, el mandatari va retirar la ciutadania ucraïnesa a cinc exfuncionaris del govern de l'expresident ucraïnés Víktor Ianukóvitx, deposat en 2014 i actualment pròfug a Rússia.

Kíiv combat la corrupció

Aquest anunci segueix a diverses mesures preses per Kíiv per a combatre la corrupció i que han sacsejat fins i tot al Ministeri de Defensa ucraïnés i han alçat rumors sobre la possible destitució del seu titular actual, Olexiy Reznikov, segons el periòdic Ukrayinska Pravda.

L'escàndol el van suscitar les denúncies de negocis de compra i venda d'avituallament i queviures en mal estat per a l'exèrcit ucraïnés a preus considerablement superiors als del mercat, i li va costar el càrrec al viceministre Viacheslav Shapovalov, qui va ser rellevat el passat 24 de gener.

Kíiv s'ha compromés a portar avant una rígida línia de "tolerància zero" cap a la corrupció, un dels punts essencials requerits per Brussel·les a aquell país, que l'any passat va aconseguir el seu reconeixement com a aspirant a ingressar a la UE i anhela obrir negociacions formals aquest mateix 2023.

Resistència tenaç a Bakhmut

Mentrestant, l'exèrcit ucraïnés resisteix de manera tenaç a les forces russes, que asseguren combatre ja al nord de la ciutat de Bakhmut, a l'est del país, segons ha declarat el cap de la companyia militar privada Wagner, Yevgueni Prigozhin.

El cap de Wagner ha dit que per molt que la premsa russa desitge una retirada de les forces ucraïneses, "això no succeeix ni als barris del nord, ni als del sud, ni als de l'est i l'exèrcit ucraïnés no es retira enlloc i combat fins al final".

Les forces russes han intensificat en les últimes setmanes els seus atacs a Bakhmut, una plaça ucraïnesa important la presa de la qual els permetria continuar el seu avanç en direcció a Sloviansk i Kramatorsk, els bastions ucraïnesos principals al Donbass.

També et pot interessar

stats