La Comissió Europea promet a Kíiv més integració d'Ucraïna amb la UE i més sancions a Rússia

La visita de la plana major de la CE a Ucraïna ha escenificat el suport que està disposada a donar Europa “durant el temps que faça falta” en diners, programes comunitaris i armament

Visita de la plana major de la Comissió Europea a Kíiv, Ucraïna
Visita de la plana major de la Comissió Europea a Kíiv, Ucraïna / Efe

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i quinze dels seus comissaris ha fet una visita inèdita a Kíiv en la qual han oferit a Ucraïna més integració amb la Unió Europea mentre avança en el seu camí cap a l'adhesió, i han promés més sancions contra Rússia per al primer aniversari de la guerra.

“No hem d'oblidar que som ací, en un país que està en plena guerra, defensant-se d'una agressió i un agressor brutals, i que estem debatent junts el nostre futur comú”, ha indicat Von der Leyen en una roda de premsa al final de la primera trobada en la història entre el col·legi de comissaris europeus i el govern ucraïnés.

En paraules de Von der Leyen, han sigut unes “hores emocionants” de reunions bilaterals dels comissaris i ministres d'una sessió plenària que va durar quatre hores.

No hem d'oblidar que som ací a Kíiv, en un país que està en plena guerra, defensant-se d'una agressió i un agressor brutals, i que estem debatent junts el nostre futur comú Ursula von der Leyen - Presidenta de la CE

La trobada no tenia només l'objectiu de fer costat a Ucraïna “per a fer front a la invasió russa, sinó en la perspectiva després de la guerra, perquè Ucraïna eixirà d'aquest desafiament convertida en un país europeu, modern, democràtic i pròsper”, ha resumit el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, a Kíiv.

La visita de la plana major de la Comissió Europea ha servit per a escenificar el suport que està disposada a donar la UE a Ucraïna “durant el temps que faça falta”. En aspectes concrets, s'ha traduït en un oferiment de més integració econòmica com a país candidat a l'adhesió, més involucració en programes comunitaris i la confirmació que continuarà arribant finançament per a armament.

Desena ronda de sancions a Rússia

En una declaració després d'una primera reunió entre Von der Leyen i el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, aquest va urgir a “reduir la capacitat de Rússia per a eludir les sancions” ja imposades, atés que Moscou “accelera la seua capacitat d'adaptació” i, en paral·lel, la UE ha “alentit” les mesures restrictives.

Tots ho sabem: ara Rússia està concentrant les seues forces, preparant-se per a un intent de venjança no sols contra Ucraïna, sinó també contra l'Europa lliure i el món lliure Volodímir Zelenski - President d'Ucraïna

Von der Leyen ha assegurat que la UE continua treballant en la pròxima ronda de sancions contra Rússia, la desena, i que espera que estiga conclosa “per al 24 de febrer, exactament un any després des que va començar la invasió”.

Segons Borrell, és important que aquest paquet de sancions continue complicant l'accés de Rússia a components tecnològics clau que podria utilitzar en drons i altres armes amb les quals ataca Ucraïna.

Borrell també ha anunciat a Kíiv la concessió de 25 milions d'euros per a donar suport al desminatge del país. En paral·lel, des de Brussel·les, el Consell de la UE ha aprovat concedir altres 500 milions d'euros per a finançar armes per a Ucraïna, amb un total de 3.600 milions des de l'inici de la guerra, i 45 milions més per a la missió d'ensinistrament de soldats ucraïnesos.

Aquesta missió duplicarà l'objectiu i arribarà a formar 30.000 efectius, incloent-hi personal que manejarà els tancs moderns promesos pels europeus.

Set passos en el camí d'Ucraïna fins a ingressar a la UE

El procés d'adhesió d'Ucraïna a la Unió Europea ha sigut un dels punts centrals de la reunió. Brussel·les ha acordar set passos que Ucraïna ha de complir en el seu camí fins a ingressar a la UE, va dir Von der Leyen, que ha afirmat que Kíev "està fent un bon progrés".

La Comissió farà a la primavera un balanç als països de la UE sobre els progressos aconseguits per Ucraïna, encara que el primer examen real arribarà a la tardor, quan Brussel·les presentarà l'informe anual sobre el procés d'ampliació.

Mentrestant, Ucraïna s'associarà al programa d'investigació Horitzó Europea i al d'Investigació i Formació Euratom. Això serà "fonamental per a preservar i alimentar la investigació i innovació al país", segons la Comissió.

Mentre Ucraïna continua el seu camí cap a l'adhesió, Von der Leyen ha anunciat que proposarà prorrogar un any més la supressió de totes les barreres comercials i els aranzels als productes ucraïnesos.

Ucraïna també s'incorporarà al Programa del Mercat Únic, que donarà suport a les empreses del país per a afavorir l'accés al mercat europeu, a més del creixement i la internacionalització.

18.000 milions d'euros d'ajuda financera

La UE entregarà 18.000 milions d'euros d'ajuda financera Ucraïna el 2023, s'hi sumaran 145 milions en assistència humanitària i 305 milions més en cooperació bilateral per a reconstruir infraestructures i donar suport al procés de reformes.

La UE i Ucraïna celebraran aquest divendres a Kíev una cimera bilateral a la qual se sumarà el president del Consell Europeu, Charles Michel.

També et pot interessar

stats