Von der leyen i Michel escenifiquen a Kíiv la solidaritat de la UE amb Ucraïna

Kíiv acull divendres un encontre bilateral entre el govern de Zelenski, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, durant una sessió plenària del Parlament Europeu
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, durant una sessió plenària del Parlament Europeu / Yves Herman (Reuters)

Kíiv acull aquest divendrs una cimera entre la UE i Ucraïna. En ella participaran el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel.

L'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, formarà també part dels representants de la UE que prolonguen la seua estada a Kíiv mentrestant.

L'encontre és la segona part d'una àmplia delegació que visita des d'aquest dijous Ucraïna. De fet, la plana major de Brussel·les, encapçalada per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, va iniciar dijous un viatge oficial de dos dies a Ucraïna per a mostrar el suport al país pocs dies del primer aniversari de la invasió russa. En aquest viatge participaren una quinzena de comissaris europeus, que es desplaçaren fins a Ucraïna per a celebrar allí la primera reunió en la història de l'executiu comunitari en un país en guerra. Tenint en compte les condicions de seguretat, la majoria de membres de la Comissió tornaren el mateix dijous a Brussel·les.

La visita a Ucraïna té un marcat caràcter simbòlic, però també afecta asumptes concrets. Entre altres, per mencionar alguns anuncis, el primer ministre ucraïnés, Denys Shmyhal, ha fet públic que Ucraïna ha signat un acord amb la Unió Europea (UE) per a participar en el programa per al mercat únic, un mecanisme de finançament amb l'objectiu de millorar la integració econòmica.

D'altra banda, la Comissió Europea ha anticipat també que proposarà prolongar un any la suspensió dels aranzels a les importacions i exportacions ucraïneses, que expira el juny que ve, va anunciar aquest dijous la presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen, durant una visita a Kíiv.

I dins el capítol financer, la Comissió ha indicat que, als 18.000 milions d'euros en ajuda macrofinancera que la UE ha acordat lliurar a Ucraïna el 2023, se sumaran 145 milions d'euros en assistència humanitària i altres 305 milions d'euros en cooperació bilateral per a la reconstrucció d'infraestructures i per a donar suport al procés de reformes al país.

També et pot interessar