Turquia reforça la presència militar en la província siriana d’Idlib

És l’última província en mans dels rebels, que reben suport de Turquia en la lluita contra Baixar al-Assad.

Persones que donen suport a les forces revolucionàries durant una protesta recent a la província d'Idlib
Persones que donen suport a les forces revolucionàries durant una protesta recent a la província d'Idlib / STR (Efe)

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha declarat que Turquia ha reforçat la seua presència militar en la regió siriana d’Idlib per una possible ofensiva del règim de Baixar al-Assad: “És cert que hem enfortit la nostra presència militar allí. No podem permetre’ns ser febles allí”, va dir Erdogan als periodistes que l’acompanyaven en el vol de retorn de l’Azerbaidjan, segons informa el diari turc Hürriyet.

Erdogan ha recordat que Turquia manté 12 llocs de vigilància a Idlib com a part dels acords amb Rússia i l’Iran per a crear “zones de distensió” en el conflicte sirià: “Si no mantenim els nostres llocs de vigilància, altres poden prendre la iniciativa i com a resultat de les seues accions, els civils poden veure’s perjudicats”, ha assenyalat.

El mandatari turc viatja aquest dilluns 17 de setembre a la ciutat russa de Sotxi per a reunir-se amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, amb la finalitat de seguir negociant una solució al conflicte de Síria i intentar frenar l’ofensiva a Idlib.

Rússia s’oposa a un cessament del foc al·legant que el règim de Damasc ha de recuperar el control sobre la província d’Idlib, l’única zona important de Síria encara en mans de milícies rebels. Però el govern d’Erdogan insisteix que una ofensiva militar podria significar una catàstrofe per a la població civil i desencadenar una nova onada de persones que buscarien refugi a Turquia: “Si la situació a Idlib continua així, el resultat pot ser un desastre. Hem de trobar una solució amb Rússia i les forces de la coalició perquè açò no ocórrega”, ha declarat el president turc. Ankara busca un compromís per a declarar un alto al foc a Síria, cosa que Erdogan ja va proposar sense èxit en la cimera amb l’Iran i Rússia, que va tindre lloc el dia 7 a Teheran. “El resultat de la nostra reunió amb Putin serà important. També tinc [planejades] visites a l’Assemblea General de l’ONU i a Alemanya a la fi de mes. Espere que prenguem decisions positives en aquestes reunions i puguem portar la situació [a Idlib] a un nou nivell”, ha declarat el mandatari turc.

L’assalt a Idlib

La província siriana d’Idlib, l’última en mans dels rebels que lluiten contra Baixar al-Assad, pot convertir-se en l’últim episodi del desastre que suposa la guerra en aquest país. Aquest conficte va començar fa set anys i ha costat la vida a mig milió de persones. Si es compleixen les previsions més funestes, la pitjor part podria estar encara per arribar. Un assalt contra aquesta província, del nord-oest del país i fronterera amb Turquia, es podria convertir en “el desastre humanitari més gran del segle XXI”, segons Nacions Unides.

Idlib acull uns 3 milions de persones, entre les quals hi ha un bon nombre de població desplaçada d’antics feus insurgents que ja van ser conquistats per les forces governamentals sirianes. “Estem preparats per a assumir un paper en la lluita contra el terrorisme. Però estem en contra que, amb aquest pretext, s’ataquen dones, xiquets i altres civils”, ha reiterat el ministre d’Afers Estrangers turc, Mevlüt Çavusoglu.

També et pot interessar

stats