Trump reapareix per a lloar Putin i qualifica de "genial" l'actuació a Ucraïna

L'expresident estatunidenc creu que declarar la independència de Donetsk i Lugansk ha sigut "molt intel·ligent" i defén que amb ell al capdavant de la Casa Blanca no hauria passat

L'expresident dels Estats Units Donald Trump, en una imatge d'arxiu
L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, en una imatge d'arxiu / Octavio Jones (Reuters)

L'expresident estatunidenc Donald Trump ha reaparegut en l'escena pública en una entrevista radiofònica per a opinar sobre la crisi oberta a Ucraïna en què ha lloat el líder rus, Vladímir Putin. Ha qualificat de "genial" la decisió de reconéixer la independència de Donetsk i Lugansk, les dues províncies separatistes del Donbass, a l'est del país. "Ací tenim un tio que és molt llest. El conec molt bé. Molt, molt bé", ha dit Trump en referència a Putin. 

"Putin ara diu: 'És independent' una gran part d'Ucraïna. Jo vaig dir: 'Té trellat això?' I ara entrarà allà com a pacificador", ha comentat l'exmandatari republicà, que ha fet broma assegurant que una força militar com la desplegada per Rússia s'hauria d'enviar a la frontera dels Estats Units amb Mèxic per a controlar la immigració irregular.

Trump, que durant el seu mandat sempre va assegurar tindre bona sintonia amb Putin, defén que l'actual situació mai s'hauria donat amb ell al capdavant de la Casa Blanca. "Crec que ell veu aquesta oportunitat. Jo sabia que sempre havia volgut Ucraïna. Solia parlar amb ell d'això. Li vaig dir: 'No pots fer-ho, no ho faràs', però veia que ho volia", ha assegurat sobre les seues converses amb el president rus. A més, ha vaticinat que la Xina seguirà l'exemple rus i tractarà de fer algun moviment amb Taiwan.

L'expresident, que ha donat a entendre que està considerant presentar-se a les presidencials de 2024, ha fet públic també un comunicat sobre la crisi a Ucraïna, en què assegura que "no hi havia cap raó" per a arribar a aquest punt i responsabilitza el seu successor, Joe Biden.

També et pot interessar

stats