Trump no garanteix "un traspàs de poder pacífic"

La campanya s'intensifica a Florida per a desempatar els sondejos quan falten 40 dies per a les eleccions.

El president dels Estats Units, Donald J. Trump, durant una conferència a la Casa Blanca, a Washington DC
El president dels Estats Units, Donald J. Trump, durant una conferència a la Casa Blanca, a Washington DC / Yuri Gripas (Efe)

Quan falten 40 dies per a les eleccions presidencials als Estats Units, les enquestes no ajuden a dilucidar qui pot conquistar la important Florida i les campanyes del president, Donald Trump, i l'exvicepresident, Joe Biden, multipliquen les seues accions per a captar vots. Donald Trump creu que el resultat de les eleccions del 3 de novembre acabarà en el Tribunal Suprem i per això s'està afanyant tant per a cobrir la vacant que ha deixat la defunció de la jutgessa Ruth Bader Ginsburg.

Trump planeja nomenar aquest dissabte la seua candidata per a substituir Ginsburg, morta divendres passat als 87 anys, i ha confirmat que la jutgessa cubano-estatunidenca Bàrbara Lagoa està entre les cinc magistrades que està considerant per al lloc. "És millor si aprovem una nova jutge abans de les eleccions, perquè crec que aquest frau que estan preparant els demòcrates acabarà al Suprem", ha assenyalat Trump durant una reunió amb fiscals generals de diversos estats.

El president dels EUA ha insinuat repetidament que podria no acceptar el resultat de les eleccions si no se’l declara guanyador, i ha insistit que vol que el vencedor se sàpia la mateixa nit dels comicis, una cosa improbable a causa del gran volum de vots per correu que s'esperen arran de la pandèmia. Trump s'ha negat a garantir que, si perd al novembre, el seu traspàs de poder al candidat demòcrata, Joe Biden, serà pacífic.

Trump i Biden intensifiquen la seua campanya a Florida

Republicans i demòcrates estan jugant totes les seues cartes pels 29 vots electorals de Florida, on té la seua residència oficial Trump, qui li va arrabassar aquest estat a la demòcrata Hillary Clinton per uns 100.000 vots en 2016. Uns pocs vots poden marcar la diferència, doncs, segons l'enquesta de St. Pete Polls, Biden trau 3 punts percentuals a Trump a Florida, però un altre sondeig de The Washington Post i ABC assenyala que Trump l’avantatja per 4 en aquest estat.

Els cubans i els porto-riquenys han estat en els últims dies en la mira de totes dues campanyes, sense oblidar veneçolans, colombians i en general els hispans. Pel costat republicà busquen encasellar Biden com a "socialista" i guanyar-se el suport de cubans, veneçolans i nicaragüencs, temorosos de repetir governs dels seus països. La campanya demòcrata en canvi aposta per ressaltar els errors de Trump en la gestió de la pandèmia i el tracte com a "ciutadans de segona" als porto-riquenys després de la devastació per l'huracà María en el seu tercer aniversari.

També et pot interessar

stats