Trump es declara no culpable d'intentar manipular els resultats electorals a Geòrgia

L’expresident dels EUA ja ha defés la seua innocència en els altres tres processos penals en els quals està imputat

Donald Trump, a la seua arribada al Tribunal Penal de Manhattan
Imatge d'arxiu de l'expresident dels EUA Donald Trump, en arribar al Tribunal Penal de Manhattan / Eduardo Muñoz / Reuters

L'expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) s’ha declarat aquest dijous no culpable dels càrrecs que se li imputen a Geòrgia per intentar manipular els resultats de les eleccions de 2020, en les quals va perdre per un estret marge contra l'actual mandatari, el demòcrata Joe Biden.

Trump, que opta a la nominació del Partit Republicà per a les eleccions presidencials de 2024, ja s'ha declarat no culpable en els altres tres processos penals en els quals està imputat: pels pagaments irregulars a l'actriu porno Stormy Daniels per a silenciar la seua relació durant la campanya del 2016, que haurien violat les lleis de finançament de les campanyes electorals; per haver-se endut il·legalment papers classificats de la Casa Blanca i per l'assalt violent al Capitoli del 6 de gener de 2021.

Els advocats de l’exmandatari han interposat hui davant del tribunal del districte de Fulton (Geòrgia) un document en el qual es declara no culpable dels tretze delictes que li imputen i renuncia "lliurement i voluntàriament" al dret d’estar present en una lectura de càrrecs en un tribunal. L’informe, encapçalat per la frase en majúscules "Declaració d'innocència del president Trump i renúncia a comparéixer en la lectura de càrrecs", porta la firma de l'expresident al final, en senyal que està d'acord amb el que s’ha escrit.

La lectura de càrrecs contra Trump i els altres 18 imputats a Geòrgia estava programada per al 6 de setembre i anava a tindre lloc en una audiència pública, és a dir, amb la possibilitat que hi assistira la premsa. No obstant això, com ja s’ha declarat no culpable, no haurà de viatjar a Geòrgia per a presentar-se davant del jutge.

Per a imputar el magnat i díhuit dels seus antics aliats, la fiscal de Fulton, la demòcrata Fani Willis, ha usat la llei RICO (per les sigles en anglés, Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), coneguda per emprar-se contra els integrants de la màfia i utilitzada per a garantir que els líders d'una associació criminal, i no sols els subordinats, rendisquen comptes davant de la justícia.

L’exmandatari va acudir a Geòrgia fa una setmana perquè el fitxaren i li feren la fotografia policial. Va estar a la presó a penes vint minuts i va quedar en llibertat sota fiança de 200.000 dòlars. Trump és el primer expresident de la història dels Estats Units que ha sigut imputat i ja acumula quatre casos penals.

També et pot interessar

stats