Trump assegura que la justícia l'investiga per l'assalt al Capitoli

L'expresident dels Estats Units diu que ha rebut una carta del fiscal especial encarregat d'aclarir els incidents ocorreguts el 6 de gener del 2021 per a impedir certificar la victòria de Joe Biden en les eleccions presidencials

Donald Trump, a la seua arribada al Tribunal Penal de Manhattan
Donald Trump, a la seua arribada al Tribunal Penal de Manhattan l'abril passat / Eduardo Muñoz (Reuters)

Els problemes judicials continuen creixent per a l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, que està cada vegada més a prop de la que podria ser la tercera imputació penal. Segons ha confirmat ell mateix aquest dimarts, ha rebut una carta del fiscal especial Jack Smith en què l'informa que està sent "objecte d'investigació" per l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021. Una turba violenta de simpatitzants de Trump va accedir per la força a l'edifici que allotja el poder legislatiu al país, on se celebrava la sessió que havia de certificar la victòria del demòcrata Joe Biden en les eleccions presidencials de novembre del 2020.

En un missatge publicat en la seua xarxa Truth Social, Trump apunta que Smith li dona quatre dies per a declarar davant el Gran Jurat, que haurà de decidir si finalment hi ha imputació. "I això quasi sempre implica arrest i imputació", ha determinat el magnat i polític republicà, que ja la dona per feta.

Si finalment qualla, serà la tercera acusació contra l'expresident per presumptes delictes penals, en aquest cas per suposadament haver instigat els disturbis amb l'objectiu d'anul·lar els resultats electorals que comportaven l'eixida de la Casa Blanca i no haver fet res per a parar-los. El mes de juny la justícia ja el va acusar de guardar de manera il·legal documents de defensa nacional a la mansió que té a Florida quan va deixar de ser president el 2021 i també de conspirar per a evitar que l'administració els poguera recuperar. Dos mesos abans, a l'abril, un tribunal de Nova York li va imputar 34 delictes de falsificació de registres comercials per uns pagaments irregulars fets a l'actriu porno Stormy Daniels durant la campanya presidencial del 2016. Uns fets dels quals ell es va declarar no culpable.

Ara l'aspirant principal en la carrera republicana a la nominació presidencial per a les eleccions del 2024 ha tornat a carregar contra les institucions judicials. Com ha fet ja altres vegades, s'ha presentat davant dels seus seguidors com la víctima d'una "caça de bruixes" per part de l'administració demòcrata perquè, segons ell, és el favorit per a guanyar les primàries del partit conservador. Així, ha acusat el fiscal especial Smith d'actuar sota les ordres del fiscal general de l'Estat, Merrick Gardland, i a ell, al mateix temps, de fer-ho per orde del president Joe Biden, el seu "rival polític número u". "Seré el candidat republicà i vaig per davant de Biden, per això he rebut aquestes horribles notícies", ha dit l'exmandatari en referència a la carta del fiscal.

De totes les imputacions, i de la que segons augura també tindrà arran de la investigació a Geòrgia sobre l'intent de revertir els resultats electorals de les presidencials del 2020 en aquell estat, Trump responsabilitza el Departament de Justícia del govern de Biden i l'acusa d'actuar per raons polítiques. "És una vergonya. Si dius res sobre les eleccions et volen tancar a la presó la resta de la teua vida", ha lamentat davant dels simpatitzants.

Poc després, en una entrevista en la cadena Fox News, el republicà ha contraatacat i ha suggerit al Congrés que hauria d'iniciar un procés de juí polític contra Biden, a qui ha acusat de rebre diners d'una empresa energètica xinesa basant-se en un document publicat per membres del seu partit a la cambra legislativa. "A mi em van portar a judici polític per una telefonada, per què no porten Biden a judici polític per rebre milions de dòlars de manera il·legal per part de la Xina?", ha deixat caure l'exmandatari, que assegura que el seu successor al capdavant de la Casa Blanca està "totalment compromés" en aquests fets. D'altra banda, la telefonada a què es refereix és una conversa que va mantindre amb el president ucraïnés Volodímir Zelenski i que va estar en el centre del primer judici polític a què el sotmeteren, el 2019, per abús de poder.

També et pot interessar

stats