Trump admet en un àudio haver-se apropiat d'un document classificat sobre l'Iran

L'expresident dels EUA està acusat de 37 càrrecs per apropiar-se de desenes de documents classificats, que guardava al seu complex turístic de Florida

L'expresident dels EUA Donald Trump en un míting a Oakland
L'expresident dels EUA Donald Trump en un míting a Oakland / Rebeca Cook (Reuters)

Una gravació pot complicar el futur processal de Donald Trump. En l'àudio, avançat per CNN i reproduït per diversos mitjans estatunidencs, l'expresident dels Estats Units (2017-2021) reconeix tindre almenys un document classificat.

L'enregistrament captura una conversa de poc més de dos minuts el 21 de juliol de 2021 en el club de golf de Trump a Bedminster, Nova Jersey. En ell se sent l'exmandatari parlar amb diverses persones, entre elles membres del seu equip, sobre l'informe, que conté informació militar per a atacar l'Iran. El republicà l'atribueix al Departament de Defensa. Diu que el podia haver desclassificat quan era a la Casa Blanca, però no ho va fer.

Trump està acusat en els tribunals de Miami de 37 delictes federals penals per presumpta apropiació de vora 300 documents oficials, que guardava en el seu complex turístic Mar-a-Lago a Palm Beach (Florida), i per obstrucció a la justícia. A primers de juny, Trump es va declarar innocent de tots els càrrecs, que són punibles amb penes de fins a 20 anys de presó i multa de 250.000 dòlars.

El juí amb jurat estava programat per al 14 d'agost en Fort Pierce (Miami), però s'ha decidit retardar-lo fins a desembre a instàncies del fiscal especial del cas, Jack Smith, que necessita més temps per a aconseguir les autoritzacions de seguretat de Defensa, preceptives per a informació classificada.

El cas situa la política estatunidenca en un territori desconegut. Trump ha decidit presentar-se a les eleccions presidencials de novembre del 2024, i ara mateix té tantes opcions de competir —si supera les primàries republicanes— com de rebre una sentència en contra. Però la justícia estatunidenca no contempla aquesta segona opció. Hi ha un buit legal sobre la possibilitat que una persona condemnada, o fins i tot empresonada, siga president dels Estats Units.

També et pot interessar

stats