El Tribunal Penal Internacional denuncia Hongria per no detindre Netanyahu

Considera que el país "va incomplir les seues obligacions" legals quan no va arrestar el primer ministre israelià

Victor Orban / Arxiu
Viktor Orbán, en una imatge d'arxiu / EP / Lev Radin

El Tribunal Penal Internacional (TPI) va denunciar este divendres Hongria davant del seu òrgan supervisor per considerar que "va incomplir les seues obligacions" legals per no arrestar el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, durant la seua visita al país en abril. Netanyahu té una orde de detenció de la TPI pels crims de guerra en la Franja de Gaza.

Per eixe incompliment, la sala de qüestions preliminars de l'alt tribunal ha acusat d'actuar de mala fe Hongria. "L'obligació de cooperar era prou clara per a Hongria; el fet de no arrestar els sospitosos soscava greument la capacitat del tribunal per a complir el seu mandat", ha afirmat.

"Hongria no va fer cap esforç per a informar el tribunal de manera oportuna sobre les suposades dificultats legals o altres obstacles relacionats amb l'execució de l'orde", ha afegit. La negativa del país a executar-la "va impedir al tribunal exercir una funció important i essencial: garantir la compareixença del sospitós davant el tribunal".

El TPI "declara que Hongria va incomplir les seues obligacions conforme a l'estatut perquè no va executar la sol·licitud d'arrest provisional de Netanyahu al país entre el 3 i 6 d'abril" i, a més, "no va entaular cap contacte amb el Tribunal abans ni durant la visita de Netanyahu i, en el seu lloc, va optar per retindre unilateralment la seua cooperació".

L'alt tribunal va emetre en novembre ordes de detenció contra Netanyahu i el seu exministre de Defensa, Yoav Gallant, per crims de guerra i lesa humanitat com ara usar la fam com a mètode de guerra, dirigir intencionalment un atac contra la població civil; assassinat, persecució i altres actes inhumans des d'octubre de 2023.

Hongria és l'únic país de la Unió Europea que ha demanat retirar-se del TPI, però l'eixida no serà efectiva fins a l'any que ve, el 2 de juny de 2026. Viktor Orbán, primer ministre d'Hongria i aliat de Netanyahu, va permetre l'ingrés i l'eixida del líder israelià sense cap acció judicial. Orbán va qualificar l'orde d'arrest de "descarada i cínica" i va argumentar que el tribunal "no té dret" a processar Netanyahu perquè actua en legítima defensa davant dels atacs del grup palestí Hamàs.

El TPI va rebutjar eixos arguments i va recordar que cap estat part pot utilitzar la legislació interna per a eludir compromisos internacionals. També va subratllar que Budapest seguix sent membre del TPI fins que es faça efectiva la retirada de l'Estatut de Roma i, fins aleshores, està obligat a cooperar.

Hongria va signar l'Estatut de Roma en 1999 i el va ratificar en 2001, durant el primer mandat d'Orbán. El passat febrer va anunciar que considerarà la seua cooperació amb el TPI, després que el president dels Estats Units, Donald Trump, anunciara sancions contra el tribunal.

També et pot interessar

stats