Treballadors de Tesla denuncien dotzenes de comiats per la intenció de sindicar-se

La planta de Buffalo considera que els tracten “com a robots” i per això es volen organitzar

Elon Musk, fundador de Tesla, ha pres la decisió després d'escoltar els comentaris dels accionistes.
Elon Musk, fundador de Tesla, al costat d'un dels cotxes de la companyia / À Punt NTC

Tesla ha acomiadat dotzenes d'empleats i empleades aquest dimecres a la seua planta de Buffalo, a l'estat de Nova York, després que anunciaren la seua intenció de crear un sindicat, segons han denunciat aquest dijous en una queixa davant la Direcció Nacional de Relacions Laborals dels Estats Units.

En el document, el sindicat Obrers Units ha acusat l’empresa fundada per Elon Musk d'acomiadar il·legalment els seus empleats "en represàlia pel seu activisme sindical i per a obstaculitzar l'activisme". El sindicat ha apel·lat a l'agència perquè intervinga i impedisca “una lesió irreparable dels drets dels treballadors derivats de la conducta il·lícita de Tesla". Segons Obrers Units, alguns dels empleats acomiadats han estat involucrats en el moviment sindical, inclòs un que ha sigut membre actiu del comité organitzador. Jaz Brisack, una de les organitzadores, afirma que és una represàlia col·lectiva contra el grup de treballadors que va impulsar l'esforç mobilitzador.

No obstant això, Sara Costantino, treballadora de la planta i membre del comité promotor del sindicat, ha afirmat que els acomiadaments estan animant la plantilla a fer-li costat. "Estan intentant espantar-nos, i això crec que els està resultant contraproduent", ha explicat.

La llei federal prohibeix prendre mesures contra empleats que s'organitzen sindicalment. Així, en cas de certificar la il·legalitat de les accions de Tesla, la Direcció Nacional de Relacions Laborals té la potestat d'ordenar la reincorporació dels treballadors acomiadats, els quals tindrien dret a indemnització. No obstant això, l'agència no podria imposar danys punitius contra la companyia.

La voluntat de crear un sindicat ve de les pressions excessives en l'horari laboral que la plantilla denunciava fa uns dies. Afirmen que l’empresa vigila el temps emprat en cada tasca i arriba a monitorar el nombre de tecles premut per a mesurar la productivitat, cosa que ha portat que alguns eviten, fins i tot, anar al bany. "La gent està cansada de ser tractats com a robots", va denunciar Al Celli, membre del comité organitzador. També demanaren millores salarials. 

Si tinguera èxit la seua iniciativa, seria el primer sindicat dins de les factories de Tesla. Aquesta iniciativa se sumaria, així, a altres de similars de grans companyies com Amazon, Apple o Starbucks.

També et pot interessar

stats