La tragèdia a l'estadi d'Indonèsia: "Morien davant de nosaltres"

"Van ser escenes de guerra. Vam veure persones morir al vestidor". Així defineix els moments de terror el porter brasiler Adilson dos Santos

Jugadors i treballadors de l'Arema FC es mostren abatuts quan visiten l'estadi Kanjuruhan després de la tragèdia en Malang, Indonèsia / Prasetia Fauzani (Reuters)
Jugadors i treballadors de l'Arema FC es mostren abatuts quan visiten l'estadi Kanjuruhan després de la tragèdia a Malang, Indonèsia / Fauzani (Antara Foto / Reuters)

"Van ser escenes de guerra. Vam veure persones morir al vestidor". Així defineix els moments de terror a l'estadi Kanjuruhan el porter brasiler Adilson dos Santos, que milita en el club Arema d'Indonèsia i ha sigut testimoni de la tragèdia que va segar la vida d'almenys 125 persones dissabte.

"Era un veritable camp de batalla, eren escenes de guerra. Semblava la guerra entre Ucraïna i Rússia i no un camp de futbol. Només hi havia caos i pànic", resumeix commocionat el jugador en una entrevista des de la ciutat indonèsia de Malang —que dissabte va ser l'escenari d'una de les pitjors tragèdies de la història del futbol.

L'espiral de violència es va iniciar quan vora 3.000 aficionats de l'equip amfitrió, l'Arema, van irrompre en la pista després d'una derrota 2-3 contra el seu rival, el Persebaya Surabaya. Els aficionats van xocar contra les forces de seguretat, que van respondre amb bombes de gas lacrimogen i es va estendre el pànic entre els espectadors.

"Van començar a portar alguns dels ferits més greus per a l'interior del vestidor. Vam veure persones morint, jo em vaig desesperar completament", recorda Santos.

Després del xiulit final, quan la confusió ja s'aveïnava, els jugadors, els membres de la comissió tècnica i els àrbitres ràpidament es van dirigir al vestidor, on van estar confinats cinc hores fins que la situació va estar sota control.

Al principi només sentíem el soroll de les bombes, dels colps, crits, el plor i la gent trencant-ho tot. Però després van començar a portar els ferits, alguns ja morts. Molts estaven blaus per la falta d'oxigen i morien davant de nosaltres

La tragèdia va arribar al punt àlgid quan els seguidors "van matar un dels policies". Això va portar a una "dura resposta" dels agents, que van llançar bombes de gas lacrimogen contra la multitud i van desencadenar una allau descontrolada que ha deixat almenys 125 morts, entre ells 17 menors, i més de tres centenars de ferits.

"No teníem per on escapar, estàvem esperant al moment en el qual (els seguidors) vindrien per nosaltres. Van ser les pitjors hores de la meua vida", afegeix el futbolista, oriünd del meridional estat de Paranà i que, als seus 32 anys, juga en el club indonesi des de fa quasi dos.

Quan finalment van poder abandonar el vestidor de manera segura, encara que escortats, els jugadors es van trobar amb un "escenari brutal de caos total".

Testimonis i supervivents han denunciat l'ús desmesurat de la força per part de la policia, per la qual cosa el govern indonesi ha anunciat aquest dilluns una investigació independent per a aclarir la presumpta brutalitat dels agents de seguretat.

També et pot interessar

stats