Tomb a Portugal: el centredreta guanya les eleccions per la mínima i els ultres de Chega es disparen

El Partit Socialista confirma que se'n va a l'oposició i deixarà via lliure a un executiu en minoria liderat per Montenegro, d'Aliança Democràtica

Luis Montenegro, líder d'AD, valora les eleccions a Portugal
Luís Montenegro, líder d'AD, valora les eleccions a Portugal / Pedro Nunes (Reuters)

Portugal gira cap a la dreta després de quasi nou anys de governs progressistes liderats per l'ex primer ministre António Costa. La coalició Aliança Democràtica (AD) ha guanyat per la mínima al Partit Socialista (PS) en les eleccions anticipades d'aquest diumenge convocades després de la dimissió per sorpresa de Costa arran d'un cas de corrupció en novembre. El resultat ha estat realment ajustat entre els dos partits principals i deixa també una altra derivada: l'auge del partit d'extrema dreta Chega, que es converteix en tercera força política del país després de quadruplicar la representació en el Parlament lusità respecte del 2022. En aquest escenari, el líder d'AD, Luís Montenegro, buscarà formar govern en solitari, mentre les pressions dels ultres per entrar dins del gabinet van en augment.

Amb el 99% dels sufragis escrutats, els socialistes s'han emportat el 28,66% dels vots (77 escons), davant del 28,63% recaptat per AD. La coalició de centredreta, però, suma també el 0,86% dels partits que integren l'aliança a Madeira, per la qual cosa avança el PS en dos seients i n'arriba a 79. Chega queda en tercer lloc gràcies al milió de persones que els ha votat, el 18,06%, percentatge que li atorga 48 diputats. Per darrere estan Iniciativa Liberal amb el 5,08% dels vots i huit escons, el Bloc d'Esquerra (4,46% i 5 representants), l'aliança de comunistes i verds CDU-PCP (3,30% i quatre escons), l'ecologista Livre (3,26% i 4) i l'animalista PA (1,93% i un seient). El resultat definitiu no se sabrà fins d'ací a uns dies, perquè falten per assignar encara els últims quatre escons del vot emigrant.

Però el líder progressista i successor de Costa, Pedro Nuno Santos, ja ha eixit públicament a reconéixer la derrota a pesar de l'escassa diferència de vots. Així, ha confirmat que es quedarà al capdavant de l'oposició i deixarà via lliure a un executiu en minoria del centredreta. "Malgrat la diferència tangencial entre nosaltres i AD, sense menysprear els vots dels cercles electorals de les nostres comunitats [a l'estranger], tot indica que el resultat no permetrà al PS ser el partit més votat", ha dit durant la compareixença de balanç des d'un hotel de Lisboa.

El conservador Montenegro sap que no ho tindrà fàcil per a governar. AD només sumaria la majoria absoluta si pactara amb l'extrema dreta, cosa que durant tota la campanya ha reiterat per activa i per passiva que no ho farà. Durant la mateixa nit electoral es comprometia, amb cara seriosa, a complir la paraula, i es mostrava confiat que el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, li demanarà que intente formar executiu. "Crec que els portuguesos també han dit que és necessari que els partits polítics, especialment aquells amb representació parlamentària, han de privilegiar més el diàleg i la consulta entre líders i partits", ha dit.

Uns 10,8 milions de portuguesos estaven cridats a votar aquest diumenge en unes eleccions per a renovar els 230 escons del Parlament i marcades per una participació superior a la de comicis anteriors, amb el 66,23% d'afluència a les urnes. La jornada ha transcorregut amb tranquil·litat sense incidents greus, amb l'excepció de la polèmica protagonitzada per AD i un partit amb sigles similars i també de dretes, Alternativa Democràtica Nacional (ADN), cosa que ha provocat confusió per a alguns electors a l'hora de marcar la papereta.

També et pot interessar

stats