Les negociacions entre Rússia i Ucraïna acaben amb “xicotets avanços”

La delegació ucraïnesa assegura que ha hagut converses sobre la logística dels corredors humanitaris, l’alto el foc i garanties de seguretat

Imatge de la tercera ronsa de negociacions aquest dilluns
Imatge de la tercera ronsa de negociacions aquest dilluns / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de març 2022 - 15:51 Actualitzat: 07 de març 2022 - 19:54

La tercera ronda de negociacions entre les delegacions d'Ucraïna i Rússia ha acabat aquest dilluns a Bielorússia amb “avanços” sobre la logística dels corredors humanitaris, converses sobre l’alto el foc i garanties de seguretat. Així ho ha avançat a les xarxes socials l’assessor de la presidència d’Ucraïna Myjailo Podoliak .

"Les nostres expectatives de les converses no es van materialitzar, però esperem que la pròxima vegada aconseguim avançar de manera més significativa. Les converses continuaran", ha dit el cap negociador rus, Vladímir Medinski, segons l'agència russa TASS.

A l'inici de la reunió, Medinski, ha dit que està disposat a negociar el funcionament dels corredors humanitaris per a l'evacuació de civils, que de moment no s'han pogut implementar amb èxit, segons l'agència bielorussa Belta. El govern ucraïnés ha dit que és "inacceptable" el pla rus per a evacuar cap a ciutats russes la població civil de Kíiv, Mariúpol, Khàrkiv i Sumi. Les parts negociaran sobre aspectes polítics, militars i humanitaris en la zona coneguda com el bosc de Belaveja, a la frontera entre Polònia i Bielorússia.

La invasió russa d'Ucraïna entra en el dotzé dia amb una ofensiva acarnissada a Khàrkiv i amb la capital del país pràcticament envoltada per l'exèrcit rus. El govern ucraïnés ha qualificat d'"inacceptable" el pla rus per a crear corredors humanitaris aquest dilluns i evacuar la població civil de Kíiv, Mariúpol, Khàrkiv i Sumi, ja que la ruta prevista en els sis porta les persones evacuades per territori rus, bielorús o ucraïnés controlat pel Kremlin. "En dues ocasions els russos han bloquejat l'obertura dels corredors humanitaris bombardejant la ruta dels combois", ha escrit en Telegram la viceprimera ministra i ministra per a la Reintegració dels Territoris Temporalment Ocupats, Irina Veresxuk. "Ara diuen que poden obrir els corredors, però volen que els civils vagen al territori rus, la qual cosa és absurda, cínica i inacceptable", ha afegit. Per la seua banda, el Ministeri de Defensa rus ha acusat Kiív d'estar boicotejant els corredors. 

Aquest dilluns, el Kremlin ha anunciat que obriria sis corredors humanitaris a partir de les 07:00 GMT en aquestes quatre ciutats d'Ucraïna, segons han informat en un comunicat les forces armades russes a la Creu Roja, l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i l'Organització de les Nacions Unides (ONU). Un nou intent després del doble fracàs del cap de setmana, quan les tropes russes incompliren l'alto el foc decretat dissabte i diumenge i bombardejaren la població civil que tractava d'escapar des d'Irpín. "Tenint en compte la catastròfica situació humanitària i el fort agreujament a les ciutats de Kíiv, Khàrkiv, Sumi i Mariúpol", afirma l'escrit que recullen les agències de notícies russes, "les Forces Armades, amb finalitats humanitàries a partir de les 10:00 hores (07.00 GMT) del 7 de març de 2022 anuncien un 'règim de silenci' i obrin corredors humanitaris". Uns passadissos d'evacuació que, tot i això, encara no estan en funcionament, segons ha denunciat la mateixa Veresxuk. El que vol el govern ucraïnés és que els civils que abandonen les zones de combat es traslladen a altres parts del país, sobretot a l'oest.

La primera ronda de negociacions entre les delegacions de Rússia i Ucraïna es va dur a terme el 28 de febrer, i la segona, el 3 de març, totes dues en territori bielorús. Després de la segona trobada, les parts van arribar a un acord per a l'establiment de corredors humanitaris per a l'evacuació de civils i el lliurament d'aliments i medicaments, unes mesures que no han arribat a implementar-se amb èxit.

Les condicions de Rússia

El portaveu del Kremlim ha reiterat que reclamen reconeixement de la península de Crimea com a russa, la independència de les repúbliques del Dombass i el compromís de neutralitat d’Ucraïna. 

Per la seua banda, el negociador ucraïnès Mikhaïlo Podoliak ha instat Rússia a parar els atacs contra civils."En uns minuts, començarem a parlar amb representants d'un país que creu seriosament que la violència a gran escala contra els civils és un argument. Demostreu que no és així", ha dit en Twitter.

Ucraïna confirma que els corredors humanitaris encara no estan oberts

Els corredors humanitaris per a evacuar els civils de les ciutats ucraïneses encara no estan en funcionament, segons ha manifestat la viceprimera ministra ucraïnesa, Iryna Vereshchuk. Vereshchuk ha dit que hi havia quasi 300.000 civils que necessitaven ser evacuats de la ciutat portuària de Mariúpol, al sud-est del país, que està sent atacada per les forces russes.

Almenys tretze civils morts en un atac aeri a una fàbrica de pa d'Ucraïna 

Almenys tretze persones han mort en el atac aeri a una fàbrica de pa de la ciutat ucraïnesa de Makariv, a la regió de Kíev, segons han informat els serveis d’emergències.  

Cinc persones han aconseguit ser rescatades. Emergències creu que, abans de l’atac, es trobaven al voltant de trenta persones dins de la fàbrica

També et pot interessar

stats