Els suports a la nova presidenta de l'Europarlament

El pacte d'alternança obligava els socialistes a votar a favor de Roberta Metsola

L\'Eurocambra censura que continue havent-hi monuments que enalteixen les dictadures
Imatge general de l'Eurocambra / À Punt NTC

La Unió Europea no seria res sense els pactes. Un exemple és la inexistència de disciplina de vot. Els eurodiputats no voten el que el seu grup parlamentari decideix: més prompte el que pacten ells, o els representats d'un país segons els interessos de cada cas que es tracta. 

En l'elecció de la presidència de l'Europarlament ja hi havia un pacte des del 2019, quan el grup Socialistes i Demòcrates (S&D) van aconseguir la presidència per a David Sassoli. Des de llavors estava clar que a l'altra meitat de la legislatura els tocava la presidència als populars, com ja va sent habitual en les últimes legislatures. 

El grup S&D va decidir al desembre no presentar-hi cap candidat. Amb els vots dels dos grups majoritaris de la cambra ja tenien assegurada la majoria absoluta per a la maltesa. Però, a més, han sumat els vots de Renew, antics liberals, que tampoc han presentat cap candidatura. 

Però sempre hi ha pactes. Els socialistes no han volgut perdre poder i han aconseguit cinc vicepresidències de les 14 que té la mesa de l'Europarlament i dos qüestors, els encarregats dels afers econòmics dels eurodiputats, a més de la presidència de la comissió especial per al Covid, i de la presidència del Comité de Presidents de Comissions. 

Per la seua part Renew Europa, els successors de l'Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa, també han aconseguit augmentar les vicepresidències i passen d'una a tres. 

En el conjunt de la Unió Europea els socialistes queden un poc per darrere dels populars. De moment només tenen un representant en una gran institució, Josep Borrell, alt representant de Política Exterior. Mentre que els populars acumulen ara la presidència del Parlament, la presidència de la Comissió Europea, amb Ursula von der Leyen, la presidència del Consell Europeu, que ostenta el belga Charles Michel, i la presidència del Banc Central Europeu, que ocupa la francesa Christine Lagarde. 

La posició antiavortista i conservadora de Metsola podria restar-li vots, però ja s'ha demostrat que no ha sigut així. Els eurodiputats assenyalen que Roberta Metsola és una dona de consens i que li agrada escoltar, unes qualitats importants per a l'Europa dels pactes. 

Projectes a curt termini

En el ple del Parlament Europeu d'aquesta setmana hi ha dos punts importants a llarg i a curt termini. El president francés, Emmanuel Macron, exposarà davant de l'Eurocambra els reptes de la presidència francesa de la Unió per a aquest semestre. I a més, s'hi debat i es vota la llei de serveis digitals, que afecta tot el món digital, des de les xarxes fins a les compres online, i que pretén garantir la protecció dels ciutadans i dels consumidors. 

També s'espera poder augmentar els poders de l'Agència Europea de Medicaments, per a garantir una major previsió davant de futures crisis sanitàries. El benestar animal té un lloc en aquest ple de gener, perquè es debat la llei per al transport dels animals. La conferència per al futur d'Europa es reuneix aquest divendres per a recollir les conclusions del panell ciutadà, que durant un any ha arreplegat les propostes de ciutadans europeus de totes les edats i condicions que han proposat 90 recomanacions, sobre democràcia, valors, estat de dret, canvi climàtic i salut. 

Totes aquestes propostes i lleis necessiten consensos i pactes entre països i forces polítiques perquè la Unió Europea continue avant. 

També et pot interessar

stats