Suècia vota sense cordó sanitari a l'extrema dreta

Els sondejos marquen igualtat entre els dos principals blocs polítics i l'ascens de l'ultradretà Demòcrates de Suècia

Imatge de les votacions anticipades en un col·legi electoral en el barri de Rinkeby, Estocolm, Suècia, el 10 de setembre de 2022
Imatge de les votacions anticipades en un col·legi electoral en el barri de Rinkeby, Estocolm, Suècia, el 10 de setembre de 2022 / News Agency - Ali Lorestani (Reuters)

Suècia celebra aquest diumenge unes eleccions generals que podrien capgirar l'actual escenari polític del país, on les últimes dues legislatures han estat marcades pel cordó sanitari de la resta de partits enfront de l'extrema dreta, fet que explica que els socialdemòcrates hagen governat les dues passades legislatures, tot i la majoria de centredreta.

La jornada està marcada per la igualtat entre els dos principals blocs polítics i pel fet que, per primera vegada, l'extrema dreta podria arribar al poder a Escandinàvia. Els sondejos donen un lleuger avantatge al bloc de la primera ministra socialdemòcrata, Magdalena Andersson, i col·loquen com a segona força a l'ultradretà Demòcrates de Suècia (SD).

El panorama polític apunta a unes eleccions com les del 2018, en què l'escassa diferència va comportar unes negociacions per a formar govern que van durar 134 dies, un rècord en la història sueca.

El pacte del 2018 entre els socialdemòcrates i els aliats ecologistes amb centristes i liberals, va trencar l'aliança de centredreta per a mantindre allunyat del govern a la ultradreta dels Demòcrates de Suècia. En el context actual, aquest pacte ha perdut força i conservadors, democristians i liberals podrien pactar amb l'extrema dreta, tot i que neguen formar part d'un govern amb aquesta. La petició pot ser de difícil compliment si els Demòcrates de Suècia aconsegueixen ser una força important.

Els 7,7 milions de suecs podran votar fins a les 20:00 hores per a triar als 349 integrants del Riksdagen, el parlament unicameral. També se celebren aquest diumenge les eleccions municipals i regionals.

També et pot interessar

stats