Stalingrad recupera el nom i alça un bust del dictador per a celebrar els 80 anys de la batalla que va decidir la Segona Guerra Mundial

Vladímir Putin presideix els actes commemoratius de la batalla, sense presència d'Alemanya pel conflicte ucraïnés i en ple revisionisme de la figura de Stalin

Militar russos porten un taüt amb l'estrela de l'antic Exèrcit Roig en un acte d'homenatge als caiugts a Volgograd
Militar russos porten un taüt amb l'estrela de l'antic Exèrcit roig en un acte d'homenatge als caiguts a Volgograd / Kiril Braga (Reuters)

Hi va haver un moment en què l'URSS representava l'última oportunitat d'Occident i una ciutat russa, l'última trinxera abans de la desfeta. La batalla de Stalingrad [l'actual Volgograd] va marcar el punt d'inflexió de la Segona Guerra Mundial i, en gran part, el principi del col·lapse de l'Alemanya nazi. Es commemoren ara els huitanta anys d'aquella batalla, que es considera la més sagnant de la història de la humanitat. Més de dos milions de persones es deixaren la vida entre el fang, els enderrocs i la neu de Stalingrad, 1,2 milions de civils i soldats russos i més de 800.000 alemanys.

Huit dècades més tard, Rússia torna a celebrar aquella victòria de la Unió Soviètica, que llavors compartia amb la germana Ucraïna, hui envaïda per les tropes de Moscou des d'una lògica expansionista similar a la que l'URSS va frenar a Stalingrad.

El president rus, Vladímir Putin, presideix els actes de commemoració de la derrota nazi, els 2 de febrer de 1943, una "data sagrada" en paraules del portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov. A diferència de les anteriors efemèrides, enguany no hi haurà representació diplomàtica alemanya, pel suport militar de Berlín i els aliats de l'OTAN a Ucraïna.

El president rus visita aquest dijous l'antic camp de batalla i la nova ciutat [l'original va quedar reduïda a cendres] on s'ha tornat a alçar un bust de Ióssif Stalin i que, per a l'ocasió, torna a lluir a l'entrada el nom de Stalingrad, que va portar entre 1925 i 1961 en honor al dictador. Peskov no ha confirmat si el Kremlin té intenció de recuperar l'antic topònim en honor a Stalin, l'autor de la famosa proclama de "Ni un pas arrere" dirigida a les tropes russes que combatien a la ciutat.

La relació de Rússia amb el seu passat estalinista ha anat canviat en paral·lel a la consolidació de Putin al Kremlin. En diferents ocasions el president rus ha minimitzat els crims i les porgues atribuïdes a Stalin, al qual ha descrit com "un home del seu temps" i una figura històrica objecte d'una "excessiva demonització". Els activistes de drets humans fa anys que denunciem el revisionisme rehabilitador de la figura del dictador, al qual acusen d'ordenar la repressió de milions de persones de cap a cap de l'antiga URSS.

Homenatge als soldats russos caiguts en la batatalla d'Stalingrad
Homenatge als soldats russos caiguts en la batatalla d'Stalingrad / Kirill Braga (Reuters)

També et pot interessar

stats