Sri Lanka celebra la dimissió del president Rajapaksa després de mesos de protestes

El país està immers en un agitat clima de protestes a causa de la greu crisi econòmica, la pitjor des de la independència de l'Imperi britànic el 1948

La gent celebra al carrer la renúncia del president de Sri Lanka
La gent celebra al carrer la renúncia del president de Sri Lanka / Adnan Abidi (Reuters)

Milers de ciutadans de Sri Lanka han eixit aquest divendres als carrers per a celebrar la dimissió del president Gotabaya Rajapaksa, en el poder des del 2019, després de més de tres mesos de protestes per la gestió de la crisi econòmica.

Les celebracions van començar a primera hora de la matinada, fins i tot abans de produir-se l'anunci oficial amb la dimissió del dirigent. Una vegada que el president del Parlament, Mahinda Yapa Abeywardene, va fer públic la fi del mandat de Rajapaksa, es va demanar a la gent que es concentrara al parc Galle Face, epicentre de les protestes.

Rajapaksa és el primer president que renuncia des que Sri Lanka va adoptar el sistema presidencial de govern l'any 1978. La dimissió va arribar a Sri Lanka mitjançant una missiva enviada pel mandatari al Parlament.

El president va enviar la carta des de Singapur, on va arribar dijous des de les Maldives, després d'haver abandonat Sri Lanka a bord d'un avió de les Forces Armades, acompanyat de l'esposa i dos guardaespatles.

Abans de l'eixida de Sri Lanka, Rajapaksa va designar al primer ministre, Ranil Wickremesinghe, com a president en funcions. Fins a la designació d'un nou president, que ha de realitzar-se els pròxims set dies, Wickremesinghe ocuparà el càrrec de manera interina.

Sri Lanka ha estat immers en un agitat clima de protestes a causa de la greu crisi econòmica que afecta el país, la pitjor des de la independència de l'Imperi britànic el 1948.

Des de fa mesos, s'hi pateix una profunda escassetat de medicaments, aliments i combustible, causada en part pel gran endeutament i les polítiques domèstiques de Rajapaksa.

També et pot interessar

stats