Spotify estrena una llista de reproducció en defensa de les dones de l'Iran

Està formada per cent cançons d'artistes de diversos estils, com Shervin Hajipour, Snoh Aalegra i Sevdaliza, entre altres

Una protesta a Roma, el passat decembre, contra el govern d'Iran
Una protesta a Roma, el passat desembre, contra el govern de l'Iran / Iranian Presidency / DPA (Europa Press)

La plataforma musical Spotify ha estrenat aquest dilluns la llista de reproducció oficial Dones de l'Iran, llançada amb la intenció d'amplificar les veus de les dones iranianes i de les seues aliades en el món. La llista, que organitza la iraniano-estatunidenca Leila Kashfi, directora associada de la plataforma, està composta per cent cançons d'artistes de diversos estils, com Shervin Hajipour, Snoh Aalegra i Sevdaliza, entre altres.

Els temes parlen de la lluita que suposa viure sota la República Islàmica de l'Iran i alguns, específicament sobre les protestes actuals. "Durant dècades, la República Islàmica ha obligat els iranians a suprimir la bellesa de la cultura persa. [...] La República Islàmica persegueix als artistes perquè la música alimenta la revolució", va escriure Kashfi en el seu Instagram per a anunciar el projecte.

Dones de l'Iran arriba mesos després d'una sèrie de manifestacions contra el règim iranià arran de l'assassinat de Mahsa Amini, una jove kurda de 22 anys que va detindre al setembre l'anomenada Policia de la Moral per portar mal posat el vel islàmic. A més de la música, la plataforma també ha revelat una sèrie de vídeos en els quals artistes iranians de diversos àmbits comparteixen les seues opinions entorn de la llibertat d'expressió. Aquesta secció, que s'anirà ampliant, la integren en primera instància l'actriu nominada a l'Oscar el 2004 Shohreh Aghdashloo, la dissenyadora de moda Paria Farzaneh, el comediant Maz Jobrani i els músics Dubfire i Nostalgix, així com l'actriu i cantant Googoosh.

A més, enguany l'Acadèmia de l'Enregistrament estatunidenc podria reconéixer el cantautor Shervin Hajipour amb el primer premi a la cançó pel canvi social pel tema Baraye, que va ser adoptat per Amini com un "himne" durant les protestes. Els premis Grammy es lliuraran el diumenge 5 de febrer al Crypto.com Arena de Los Angeles (EUA).

També et pot interessar

stats