Somàlia és el país més corrupte del món i Dinamarca el que menys

L'informe de Transparència Internacional suspén el 67% dels 183 països analitzats, mentre que Espanya manté la posició 41.

Somàlia està considerat els país més corrupte del món, segons un informe publicat per Transparència Internacional (TI)
Somàlia està considerat els país més corrupte del món, segons un informe publicat per Transparència Internacional (TI)

Somàlia i Síria estan considerats els països més corruptes del món, mentre que Dinamarca i Nova Zelanda són els menys corruptes, segons un informe publicat aquest dimarts per Transparència Internacional (TI). L'informe adverteix d'una "crisi democràtica" pel sorgiment de líders autoritaris i populistes.

   

D'acord amb l'índex de percepció de la corrupció (CPI), en què suspenen el 67% dels 183 països analitzats, Dinamarca i Nova Zelanda obtenen 88 i 87 punts, seguits per Finlàndia, Singapur, Suècia i Suïssa, amb 85 punts cadascun. Al vagó de cua se situen Somàlia (10), Síria i el Sudan del Sud (13), el Iemen i Corea del Nord (14). Espanya manté la posició 41 amb 58 punts, per sota de la mitjana europea, amb 66 enters.

   

L'informe destaca, a més, la forta caiguda que han experimentat els Estats Units, que perden quatre punts i cauen fins al lloc 22 (abans ocupaven el 18). Entre les principals potències emergents, l'Índia aconsegueix el lloc 78, la Xina se situa en la posició 87 i el Brasil continua en la 105. Rússia queda relegada al lloc 138, amb 28 punts.

   

Veneçuela i Nicaragua, els més corruptes de l'Amèrica Llatina

   

A l'Amèrica Llatina, l'Uruguai, amb el lloc 23, i Xile, amb la posició 27, repeteixen com els països de la regió percebuts com menys corruptes, mentre que en l'extrem oposat es troben Veneçuela, en el lloc 168 i Nicaragua, en la posició 152.

   

La situació de la lluita contra la corrupció a l'Amèrica Llatina és "preocupant", segons ha alertat la presidenta de TI, l'argentina Delia Ferreira, que ha denunciat que hi ha una "clara tendència" a "restringir l'espai de la societat civil" en una regió on proliferen els líders autoritaris i populistes. La fotografia regional comença amb el "gran problema" que suposa Veneçuela, un país que viu una "crisi humanitària produïda per la corrupció" i on totes les institucions han sigut infiltrades per l'estat, segons Ferreira.

   

Per a millorar la lluita contra la corrupció i reforçar la democràcia, Transparència Internacional recomana als governs "enfortir les institucions" responsables de controlar el poder polític, portar a la pràctica les lleis sobre delictes econòmics, promoure l'activisme ciutadà i donar suport als mitjans "lliures i independents". 

També et pot interessar

stats