El socialdemòcrata Scholz serà canceller d'Alemanya en una coalició de tres partits

Qui fins ara ha sigut ministre de Finances substituirà Angela Merkel en un govern negociat per la seua formació amb el Partit Liberal (FDP) i Els Verds

Representants dels partits que governaran Alemanya en coalició, entre ells Scholz
Representants dels partits que governaran Alemanya en coalició, entre ells Scholz / Clemens Bilan (Efe)

El socialdemòcrata Olaf Scholz, ministre de Finances en funcions, serà el pròxim canceller alemany, d'acord amb el contracte de coalició negociat per la seua formació amb el Partit Liberal (FDP) i Els Verds, presentat aquest dimecres a Berlín. Scholz assumirà el càrrec que Angela Merkel ha ocupat des de 2005.

El Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) va guanyar les eleccions legislatives del passat mes de setembre, amb un 25,7% dels sufragis, i es va situar lleugerament per damunt de la coalició conservadora entre la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) i la Unió Social Cristiana (CSU), que va obtindre el 24,1% dels suports.

Scholz té un perfil pragmàtic i pertany al corrent més centrista del Partit Socialdemòcrata (SPD). La gestió com a ministre de Finances li va permetre generar confiança en molts sectors, que van recompensar una campanya centrada en les inversions, tant en el context de la reconstrucció econòmica com en el de la lluita contra la crisi climàtica.

La seua imatge va patir amb els greus disturbis d'Hamburg durant la cimera del G20 en 2017, quan era alcalde-governador de la ciutat estat, i en 2020 es va veure esguitada per l'escàndol Wirecard, que el seu ministeri va detectar quan ja era tard.

Els detractors li atribueixen falta d'empatia i l'han comparat fins i tot amb un robot, però Scholz ha sabut explotar la seua figura de gris funcionari al seu favor, transmetent la idea que és un garant d'estabilitat, algú de fiar que fa el seu treball.

També et pot interessar

stats