Alemanya acomiada l’era Merkel amb unes eleccions generals

El nou govern alemany haurà de decidir sobre les polítiques migratòries, la regularització fiscal o el pes geopolític europeu

La canciller Angela Merkel durant la clausura de la campanya del seu partit
La cancellera Angela Merkel durant la clausura de la campanya del seu partit / Efe

Aquest diumenge se celebren eleccions generals a Alemanya, uns comicis marcats per la marxa de la política de l’actual canceller, Angela Merkel, i que són crucials per a la Unió Europea. El nou govern decidirà sobre assumptes com la regularització fiscal, l'estratègia migratòria o la pèrdua de pes geopolític del continent europeu.

El candidat socialdemòcrata i actual ministre de Finances, Olaf Scholz, lidera les enquestes per a substituir Angela Merkel al capdavant del país més poderós de la Unió Europea. S'ha presentat amb un perfil moderat molt valorat a Alemanya, un fet que li ha permés guanyar els tres debats electorals amb propostes, com apujar el salari mínim, augmentar els impostos de les rendes altes i construir 100.000 vivendes socials a l'any. Les últimes enquestes l'han situat com a favorit amb el 25% dels vots, per davant dels conservadors, els verds, l'extrema dreta, els liberals i l'esquerra. 

Els escenaris més probables són una coalició de socialdemòcrates i conservadors amb els verds o amb els liberals. O un acord entre socialdemòcrates, verds i liberals. 

Andreu Jerez, periodista de la televisió pública alemanya Deutsche Welle, ha assegurat en una conversa amb À Punt Notícies que una vegada superada la pandèmia, Alemanya tornarà a recuperar els seus criteris d’austeritat. El nou govern alemany haurà de decidir també sobre les polítiques migratòries, l'assumpte que més ha dividit els socis europeus, que no han articulat una resposta coordinada. 

Merkel, polítiques amb cognom propi

El comiat d’Angela Merkel marca la fi d’una era política a la Unió Europea. La dona que ha governat Alemanya des de 2005 ha hagut d'afrontar la crisi de l'euro, l'arribada de persones refugiades, l'augment de l'extrema dreta en tot Europa i la pandèmia del coronavirus. Tot i així, Angela Merkel es retira de la política amb una popularitat del 80%. 

Durant setze anys, Angela Merkel ha jurat el càrrec de cancellera quatre voltes i sempre ha governat en coalició: tres legislatures amb els socialdemòcrates i una amb els liberals. L’encara canceller es mantindrà en el càrrec fins que es negocie un nou govern, un procés que fa quatre anys es va allargar més de cent dies. 

També et pot interessar