Les eleccions generals a Alemanya fan preveure un Bundestag molt fragmentat

Com que les negociacions per a formar govern poden durar setmanes i fins i tot mesos, es podria obrir un període d'inestabilitat política que es traduirà en paràlisi en les institucions europees 

Christian Lindner, del partit liberal FDP

Diumenge se celebren a Alemanya les eleccions generals, unes eleccions crucials per a la Unió Europea perquè el nou govern decidirà sobre assumptes que ens afecten molt directament, com ara les regles fiscals, l'estratègia migratòria o la pèrdua de pes geopolític del continent. Són també les primeres en què la presidenta actual, Angela Merkel, no optarà a revalidar la presidència per als democratacristians del CDU, i podria haver-hi un canvi de govern en favor dels socialdemòcrates de l'SPD.

Els candidats aposten per imatges pròximes. S’han deixat veure a la barra d'un bar servint-se una cervesa, practicant esports com el futbol, però en la campanya a penes han parlat d'Europa, un aspecte que sembla cridaner tenint en compte que, guanye qui guanye, marcarà l'agenda europea en assumptes crucials.

La candidata de Els Verds Annalena Baerbock,
La candidata de Els Verds Annalena Baerbock,

Segons ha explicat Andreu Jerez, periodista de la Deutsche Welle, la televisió pública alemanya, ha explicat que “quan passe la pandèmia, trobarem de nou una Alemanya que demanarà disciplina fiscal als seus socis”.

El nou govern alemany també haurà de decidir sobre les polítiques migratòries, l'assumpte que més divideix els socis europeus, actualment incapaços d'articular una resposta coordinada. Respecte de com poden canviar aquestes qüestions amb l'eixida de Merkel, Andreu Jerez ha dit que, tant els conservadors com els liberals, “molt probablement enduriran les seues posicions sobre la migració”.

“Quan passe la pandèmia trobarem de nou una Alemanya que demanarà als seus socis disciplina fiscal” Andreu Jerez - Periodista de Deutsche Welle

Les enquestes dibuixen un Bundestag molt fragmentat. En aquest sentit la pregunta a Andreu Jerez és com serà el lideratge alemany dins de la Unió Europea amb aquesta fragmentació: “això tindrà un impacte innegable i inevitable en el que ha sigut el lideratge indiscutible alemany durant els últims 12 anys”.

Les negociacions per a formar govern a Alemanya poden durar setmanes o fins i tot mesos, per tant s’obri un període d'inestabilitat política que es traduirà en paràlisi a les institucions europees.

Simpatizants del AFD en un mitin
Simpatizants del AFD en un mitin / Reuter

Nous sondejos confirmen l’avantatge del SPD

Nous sondejos d’aquest dijous confirmen un lleuger avantatge del SPD per als comicis del diumenge. El Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) obté el major percentatge de vots, encara que la distància que li separa dels conservadors de la CDU/CSU es redueix.

Les dades del setmanari "Der Spiegel", basats en el sondeig de l'institut Demoscopic Civey, donen al SPD i al seu candidat a la cancelleria, Olaf Scholz, un 25% dels sufragis, mentre que als conservadors, el candidat dels quals és Armin Laschet, obtindria un 23%.

Els Verds aconsegueixen en aquest sondeig un 15% dels vots, seguits del 12% dels liberals del FDP i del 10% de la ultradreta d'Alternativa per a Alemanya (AfD). L'Esquerra aconseguiria un 6%.

També et pot interessar

stats