El socialdemòcrata Olaf Scholz guanya les eleccions d’Alemanya amb uns resultats molt ajustats

Els Verds, com a tercera força política i els liberals, en quarta posició, seran clau en la renovació del Parlament alemany

Olaf Scholz, candidat a canceller dels socialdemòcrates alemanys (SPD), saluda als seus partidaris en reacció als resultats inicials
Olaf Scholz, candidat dels socialdemòcrates alemanys (SPD) a canceller, saluda els seus partidaris com a reacció als resultats inicials / Efe
26 de setembre 2021 - 21:37

Segons els primers resultats electorals, els socialdemòcrates han obtingut més vots en les eleccions generals celebrades aquest diumenge a Alemanya. El resultat electoral ha estat molt ajustat, amb una estreta diferència amb els conservadors. 

Olaf Scholz, que durant tota la campanya ha liderat les enquestes per a substituir Angela Merkel al capdavant del país, ha assegurat intentarà formar govern. Armin Laschet, líder de la CDU, ha afirmat que també tractarà d’aconseguir el suport per a governar. 

El partit de Scholz, l’SPD, ha guanyat en vots, però tindrà més complicat liderar una coalició socialdemòcrata. En canvi, la dreta de Laschet tindria més marge, tot i que ha perdut quasi 10 punts percentuals respecte al seu resultat de fa quatre anys. 

Per la seua banda, el partit d’ultradreta Alternativa per a Alemanya (AfD) ha valorat el seu resultat com “un èxit per al partit” tenint en compte que "es va dir que estaríem fora del Parlament i estem per damunt del 10%”. Així i tot, abandona el tercer lloc per a passar a ser la cinquena força parlamentària.

Els Verds i els liberals, clau en la renovació 

En aquest escenari, hi ha dos partits que tenen la clau del futur gabinet: els verds, que són la tercera força política, i els liberals, en quarta posició. Si els resultats oficials confirmen el que sabem fins ara, Alemanya té per davant un llarg procés de negociació, durant el qual Angela Merkel es mantindrà com a cancellera.

Un sistema electoral complex i molt equilibrat

Alemanya s’ha dotat d’una llei electoral que combina l’elecció directa de 299 escons amb l’elecció proporcional de 299 més i té mecanismes de correcció per a reequilibrar els possibles desajustos. Aquests mecanismes expliquen que el Parlament alemany varie el nombre de diputats i diputades cada legislatura i que siguen molts més dels 598 que sumen, en teoria, les dues fórmules inicials. Per a obtindre representació al Bundestag cal un 5% del vot en l'àmbit federal o l'obtenció de tres escons en el vot directe.

Sistema majoritari per a l’elecció directa

En les 299 circumscripcions de país s’elegeixen 299 diputats. L’escó és per a la persona candidata que trau més vots. La resta no obté representació. 

Sistema proporcional per a l’elecció en llistes tancades

Es trien 299 diputats i per a fer-ne el repartiment es té en compte el percentatge de vot de cada partit, de manera proporcional, en un land concret. 

Si, una vegada escrutats tots els vots, un partit obté, per la primera via (majoritària), més escons dels que li atorga la segona (proporcional), s’entén que està sobrerepresentat i, en aquest cas, s’atorguen escons addicionals als altres partits tenint en compte els resultats federals. El 2013, el Bundestag va passar de 598 a 630 membres; el 2017 en van ser 709 i enguany en podrien ser encara més.

També et pot interessar

stats