El secretari general de l'ONU titlla "d'immorals" les energètiques i demana gravar els "beneficis excessius"

António Guterres critica que el negoci de petrolieres i gasistes "castiga les persones més pobres i vulnerables" i, a més, té un "cost massiu" en efectes mediambientals

El secretari general de l'ONU, António Guterres, el passat dilluns
El secretari general de l'ONU, António Guterres, el passat dilluns / David Dee Delgado (Reuters)

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha opinat aquest dijous que és "immoral" que les empreses petrolieres i gasistes estiguen registrant guanys rècord enmig de l'actual crisi energètica que sacseja el món. Per això, ha instat tots els governs a gravar els "beneficis excessius" que obtenen. "Aquesta cobdícia grotesca està castigant les persones més pobres i vulnerables mentre destrueix la nostra única llar", ha dit, durant una conferència de premsa.

El cap de Nacions Unides demana els executius de tot el món que graven amb més impostos aquests "beneficis excessius" i usen el que recapten per a "fer costat a les persones més vulnerables en aquests moments difícils".

El polític portugués recorda que els guanys combinats de les grans empreses energètiques a escala global s'acosta en el primer trimestre d'enguany als 100.000 milions de dòlars i que el negoci del sector té un "cost massiu" en efectes mediambientals. "Estem veient beneficis excessius i escandalosos en la indústria del petroli i el gas en un moment en el qual tots estem perdent diners", ha dit, en referència a la forta inflació. Per tot açò, considera que té tot el sentit del món posar impostos i utilitzar els diners "per a fer costat a les víctimes d'aquesta situació".

Preguntat per la possible oposició a aquestes mesures, Guterres entén que "res serà més popular que gravar beneficis excessius de companyies i distribuir aquells diners entre les famílies més vulnerables". "No crec que hi haja cap problema de popularitat. El que hi ha és una qüestió d'intriga en contra i a vegades els lobbistes són molt poderosos i tenen molta influència", ha assenyalat qui fora primer ministre socialista de Portugal.

Guterres ha fet totes aquestes declaracions durant la presentació d'un tercer informe preparat per experts de l'ONU sobre l'impacte global de la guerra a Ucraïna i que, en aquesta ocasió, se centra principalment en l'àmbit de l'energia. El document subratlla que el planeta està enmig d'una "gran crisi energètica", amb països de tot el món afectats per uns preus alts i volàtils dels combustibles i un impacte especialment greu per a les nacions en desenvolupament i les famílies més vulnerables.

També et pot interessar

stats