Salpa d'Ucraïna el primer vaixell humanitari de blat en direcció a Àfrica

Des que es va desbloquejar l'enviament de gra a finals de juliol totes les exportacions havien sigut operacions comercials

El vaixell de càrrega Razoni va ser el primer enviament comercial en eixir d'Ucraïna amb cereals
El vaixell de càrrega 'Razoni' va ser el primer enviament comercial en eixir d'Ucraïna amb cereals / Anadolu Agency

El primer vaixell humanitari del Programa Mundial d'Aliments (PMA) va eixir aquest dimarts del port de Yuzhny (Pivdennyi), a Ucraïna, amb 23.000 tones de gra que s'enviaran als països de la Banya d'Àfrica. Es tracta del primer "carregament humanitari" des que es van desbloquejar els ports ucraïnesos a finals de juliol, segons ha informat Nacions Unides.

"L'enviament de 23.000 tones mètriques de gra de blat es destinarà a la resposta humanitària del PMA en la Banya d'Àfrica, on l'amenaça de fam aguaita la regió afectada per la sequera. És una de les moltes àrees del món on la manca quasi total dels cereals i aliments ucraïnesos en el mercat mundial ha fet la vida encara més difícil per a les famílies que ja lluiten contra l'augment de la fam", ha explicat l'organisme en un comunicat.

Un pacte segellat a finals de juliol entre Moscou i Kíiv amb mediació de Turquia i les Nacions Unides va permetre aquest mes que els vaixells tornen a transitar per la mar Negra cap a ports ucraïnesos i ha facilitat fins ara l'eixida de quantitats importants d'aliments, principalment dacsa.

Etiòpia, el Sudan del Sud, Somàlia i Kenya pateixen enguany especialment la falta de blat. La sequera que viuen i la guerra d'Ucraïna han aguditzat encara més una situació que ja era molt complicada.

De moment, totes les exportacions han sigut part d'operacions comercials, per la qual cosa la que organitza el PMA serà la primera amb finalitats humanitàries. “L'obertura dels ports de la mar Negra és el més important que podem fer ara mateix per a ajudar les persones que pateixen fam”, va dir el director executiu del PMA, David Beasley.

Amb el trànsit marítim comercial i humanitari que ara es reprén dins i fora del port de la mar Negra d'Ucraïna, "s'alleujarà un poc la situació als països que enfronten el pitjor de la crisi alimentària mundial", va afegir el PMA.

A més, es va assenyalar que aquest fet "també permetrà que Ucraïna buide les seues sitges d'emmagatzematge de grans abans de la collita de la temporada d'estiu".

També et pot interessar

stats