S'enlaira amb èxit el megacoet Starship de SpaceX després de dos intents fallits

La prova serveix als Estats Units per a preparar el terreny de cara a una tornada a la Lluna, previsiblement el 2026

La nau Starship s'enlaira cap a l'espai
La nau Starship s'enlaira cap a l'espai / SpaceX

Sembla que la tercera és la bona. SpaceX, l'empresa aeroespacial fundada als Estats Units pel magnat Elon Musk, ha aconseguit llançar amb èxit des de la base Boca Chica (Texas) la meganau Starship, la més gran fins ara, amb què es busca navegar l'espai exterior. La fita ha tingut lloc aquest dijous, després de dos intents fallits l'abril i el novembre del 2023, que acabaren en explosions ambdós casos.

En aquesta ocasió, la companyia aeronàutica esperava arribar més lluny que en els dos vols anteriors. L'enlairament, un moment crític, s'ha dut a terme passades les 8:25 hora local (14:25 horari peninsular) i, en principi, ha transcorregut sense incidents.

Aquesta prova serveix als Estats Units per a preparar el terreny de cara a una tornada a la Lluna, previsiblement el 2026. Amb la nau Starship com a vehicle, més alta que l'Estàtua de la Llibertat, esperen poder enviar astronautes al satèl·lit terrestre i més enllà, fins a Mart.

L'esdeveniment ha pogut seguir-se en directe a través d'una retransmissió web de SpaceX. Les imatges han mostrat com la Starship, muntada damunt del potent coet de reforç Super Heavy, s'elevava sense tripulació des de la torre de llançament cap al cel del matí, mentre el conjunt de potents motors cobraven vida en una bola de flames, núvols i vapor d'aigua. L'eufòria de l'equip de Space X anava en augment.

Superada la primera fase, després quedava esperar que els següents passos del procés seguiren el guió. Pocs minuts després, el coet Super Heavy s'ha separat exitosament de la nau principal, que ara ha de culminar el trajecte de quasi una òrbita al voltant del planeta. La idea és que la Starship amere en l'oceà Pacífic uns noranta minuts després del llançament.

Durant l'expulsió hi ha hagut pèrdua de comunicacions com era previsible i, segons SpaceX, el propulsor del coet, anomenat Raptor, ha entrat en "una fase costanera", cosa que podria ser un senyal que ha aterrat.

L'empresa d'Elon Musk, que ha catalogat d'aprenentatge els dos llançaments anteriors malgrat les complicacions, ha necessitat l'aprovació de l'Administració Federal d'Aviació (FAA), entitat dependent del govern estatunidenc, per al nou intent de hui. La FAA va assenyalar dimecres que SpaceX "complia amb tots els requisits de seguretat, medi ambient, polítiques i responsabilitat financera".

També et pot interessar

stats