S'agreuja la crisi humanitària a Veneçuela

Uns 2,3 milions de persones han abandonat ja el país a conseqüència de la crisi.

Migrants veneçolans esperen al lloc fornterer de Tumbes per a entrar al Perú
Migrants veneçolans esperen al lloc fornterer de Tumbes per a entrar al Perú / Douglas Juarez (Reuters)

Continua l'èxode a Veneçuela: milers de persones estan fugint del país després de les últimes mesures del president Maduro emmarcades dins del pla de "recuperació i prosperitat econòmica", com ara apujar el preu dels transports públics i privats més d'un milió per cent.

Aquest increment de tarifes s'aplicaran alhora que es mantenen els controls governamentals sobre diversos sectors de l'economia. Des de divendres ha entrat en vigor també un nou preu oficial per al transport urbà, que ha pujat un 400%. És una quantitat que s'ha acordat, suposadament, entre l'executiu i els transportistes.

Segons l'ONU, són ja vora 2,3 milions les persones que han decidit abandonar Veneçuela a conseqüència dela crisi econòmica. Aquest organisme ha alertat de la manca d'aliment i medicines que pateix la població del país sud-americà.

Al llarg del divendres, famílies senceres han format llargues cues per a entrar al Perú a través de la frontera de l'Equador abans que es complira a mitjanit l'hora límit establida per les autoritats migratòries peruanes de tancar el pas fronterer a totes les persones que no disposen de passaport.

El govern del Perú ha decidit prendre aquesta mesura davant la immigració massiva que cada dia arriba de Veneçuela, amb una mitjana de 3.000 entrades diàries pel lloc fronterer de Tumbes, a la frontera amb l'Equador. 

Al pas fronterer de Huaquillas (Equador), han arribat també 24 autobussos amb un miler de persones migrants a bord. Després de 18 hores de viatge, han creuat el pont terrestre que havia habilitat el govern equatorià i, des de Huaquillas, creuaran al Perú.

Perú manté l'exigència del passaport

Mentre esperaven en les llargues cues per a accedir al Perú, molts veneçolans i veneçolanes han sabut que la justícia equatoriana ha anulat la restricció d'exigir el passaport als que entren en el país, en vigor des del dissabte passat.  Aquesta decisió no canvia els plans del Perú, que planeja mantindre el requeriment de la documentació per a travessar la frontera. El superintendent de Migracions, no obstant això, ha aclarit que hi haurà excepcions de caràcter humanitari amb xiquets, dones embarassades o persones ancianes. 

Moltes de les persones que han decidit migrar de Veneçuela acabaran el seu periple al Perú. Aquesta és l'última frontera que travessaran. La majoria pretén establir-se a Lima o en alguna altra de les principals ciutats del país, mentre que una minoria continuarà el viatge cap al sud, rumb a Xile o l'Argentina. 

També et pot interessar

stats