Russos residents a Espanya es concentren en suport de Navalni i els presos polítics

L'Associació de Russos Lliures ha celebrat aquest dissabte protestes en ciutats com Alacant i València amb motiu de l'aniversari de la detenció de l'opositor rus 

Concentració per la llibertat de Navalni a Alacant / À Punt NTC

Aquest dissabte es compleixen dos anys de l'arrest de l'opositor rus Aleksei Navalni, un aniversari que l'Associació de Russos Lliures ha volgut recordar amb protestes a diverses ciutats espanyoles. Així, a Alacant la concentració ha començat a les 15:00 hores en el passeig de l'Esplanada, i a València a les 14:00 en la plaça de la Reina. Les altres dues ciutats que s'han sumat a les protestes són Barcelona i Madrid.

Amb els actes reivindicatius, el col·lectiu, fundat per ciutadans russos residents a Espanya que no donen suport al règim de Putin, ha exigit l'alliberament dels presos polítics a Rússia i Bielorússia, els quals segons afirmen "s'han convertit en ostatges de règims criminals". A més, també han demanat la retirada immediata de les tropes russes d'Ucraïna.

Navalni, de 46 anys, va ser arrestat el 2021 quan tornava a Rússia des d'Alemanya, on va ser tractat per un enverinament mitjançant un agent nerviós, del qual va responsabilitzar el president rus, Vladímir Putin.

Actualment, compleix una pena en presó d'onze anys i mig per dos casos de frau diferents, els quals va dir que havien sigut inventats per a silenciar-lo després que la seua organització anticorrupció fora prohibida per "extremista" al país.

Però les alarmes han saltat aquesta setmana a causa del precari estat de salut de l'activista per "les condicions inhumanes de la presó i el confinament solitari". Encara que Rússia defensa que Navalni havia patit tan sols un refredat que ja estava superat, la família insisteix que la seua vida corre perill i necessita una millor atenció urgentment.

El govern alemany ja ha advertit Rússia que ha de proveir el tractament oportú a Navalni, i encara que el portaveu alemany ha dit que estan tractant d'ajudar-lo, reconeix que és difícil poder fer-ho atés el context de la guerra contra Ucraïna.

També et pot interessar

stats