L'opositor rus Aleksei Navalni, declarat culpable

Compleix una pena de dos anys i mig de presó per altre cas i ara haurà de sumar una condemna de 9 anys per estafa

El líder opositor rus, Alexei Navalny, assisteix a l'audiència a Pokrov
El líder opositor rus, Aleksei Navalni, assisteix a l'audiència a Pokrov / Reuters

Aleksei Navalni, el líder opositor rus empresonat, ha sigut declarat culpable aquest dimarts d'estafa en gran quantia, delicte pel qual haurà de complir una condemna de nou anys de presó.

"Navalni va cometre una estafa, és a dir l'apropiació de béns d'un altre mitjançant l'engany i abús de confiança", ha pronunciat la jutgessa Margarita Kótova, citada per l'agència Interfax, en llegir la sentència condemnatòria en una vista celebrada a la presó on compleix condemna l'opositor.

A més de la pena de nou anys de presó, la fiscalia ha sol·licitat imposar a Navalni, acusat també de "desacatament al tribunal", una multa d'1,2 milions de rubles (uns 11.000 euros).

Els investigadors russos acusen l'opositor, de 45 anys, d'haver desviat, juntament amb els seus col·laboradors, diversos milions de rubles de donacions entregades a la seua organització de lluita contra la corrupció.

El Fons de Lluita Contra la Corrupció de Navalni, que combat contra l'enriquiment il·lícit entre alts càrrecs russos, va ser il·legalitzat al país el juny de 2021 en considerar la Justícia la seua activitat com a "extremista".

Des de febrer de 2021, Navalni, considerat una de les veus més crítiques amb el Kremlin, compleix una pena de dos anys i mig de presó per un altre cas de suposat frau que es remunta a 2014.

El 2020, l'opositor va passar diversos mesos en tractament a Alemanya després d'haver sobreviscut a un enverinament mitjançant un agent nerviós, del qual va responsabilitzar el president rus, Vladímir Putin.

"Sostinc que darrere dels fets està Putin i no tinc altres versions del que ha ocorregut", va dir l'opositor al setmanari alemany Der Spiegel després de rebre d'alta a Berlín.

També et pot interessar

stats