L'opositor rus, presumptament enverinat, arriba a Alemanya

El trasllat no ha estat exempt de polèmica perquè inicialment el centre mèdic es resistia a autoritzar la marxa.

L'ambulància trasllada a Navalni a la seua arribada a Berlín
L'ambulància trasllada a Navalni a la seua arribada a Berlín / EFE/EPA (Flip Singer)

El líder opositor rus Aleksei Navalni, presumptament enverinat, ha arribat aquest dissabte a Berlín, per a rebre un tractament especialitzat. Rússia ha cedit a les crides dins i fora del país per a autoritzar el trasllat a Alemanya del líder opositor rus, en coma des de dijous passat per un possible enverinament, i va permetre l'eixida del seu avió des d'Omsk (Sibèria) fins a Alemanya.

El trasllat de Navalni a Alemanya no va estar exempt de polèmica, i al principi els especialistes que tractaven el polític, ingressat des de dijous a l'hospital d'urgències núm. 1 d'Omsk, es van negar a autoritzar la seua eixida del centre mèdic per possibles repercussions per a la salut del pacient, malgrat les demandes de la família i els companys de l'opositor. La situació va canviar quan la dona de l'opositor es va dirigir al president rus, Vladímir Putin, amb la petició que autoritzara el trasllat del seu marit a Alemanya.

La portaveu del polític, Kira Yarmysh, que l'acompanyava en un viatge de treball a Sibèria, va assegurar fa uns dies a través de Twitter que la principal hipòtesi és que Aleksei va ser enverinat amb “alguna cosa barrejada amb el te”. Tot i això, la companyia aèria S7, en un dels avions de la qual viatjava l'opositor, ha assegurat en un comunicat que Navalni no va consumir aliments ni begudes a bord.

Yarmysh també va recordar que fa un any, quan estava reclòs en un centre de detenció, Navalni ja "va ser enverinat". En aquella ocasió el diagnòstic oficial va ser "al·lèrgia", que van posar en dubte els metges de Navalni i les persones més pròximes al polític qui, amb les seues denúncies de corrupció a alts càrrecs i a l'entorn de president Vladímir Putin, s'ha convertit en el màxim assot del Kremlin. El 2018 i el 2019 va reunir desenes de milers de persones de tot Rússia que es van manifestar contra Putin. No té representació al parlament, ja que no pot presentar-se com a candidat arran d'una condemna per frau fiscal que ell va denunciar com a política.

També et pot interessar

stats