Rússia no veu opcions de negociar amb Ucraïna i dubta d'una cimera de pau a Suïssa

L'ambaixador rus afirma que Zelenski "s'ha autoimposat la prohibició" d'entaular converses amb qualsevol instància oficial russa i ha criticat la seua "fórmula de pau", que considera "un conjunt d'ultimàtums"

L'ambaixador rus davant les Nacions Unides, Gennady Gatilov, a Ginebra, Suïssa
L'ambaixador rus davant les Nacions Unides, Gennady Gatilov, a Ginebra, Suïssa / Denis Balibouse (Reuters)

Rússia no veu actualment possibilitats de negociar amb Ucraïna un acord per al cessament de les hostilitats; tampoc que se celebre una cimera de la pau, que Suïssa ha mostrat interés a organitzar, segons l'ambaixador rus davant les Nacions Unides a Ginebra, Gennadi Gatilov.

"És molt improbable qualsevol acord seriós amb l'actual règim de Kíiv i els seus patrocinadors a Occident", ha assenyalat en una roda de premsa amb membres de l'Associació de Corresponsals davant l'ONU.

Gatilov ha dit que el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, "s'ha autoimposat la prohibició" d'entaular converses amb qualsevol instància oficial russa i ha criticat l'anomenada "fórmula de pau" de Zelenski, que considera "un conjunt d'ultimàtums".

Sobre els plans públics del govern suís d'organitzar una cimera dedicada a la pau a Ucraïna, l'ambaixador rus ha dit que, per principi, el seu país no està en contra de negociar, "però no tenim amb qui parlar perquè Zelenski no vol".

A més, ha dit que en el supòsit d'una trobada amb la participació de russos i ucraïnesos, aquesta no podria realitzar-se a Suïssa, ja que Rússia no la reconeix com un país neutral per aplicar totes les sancions de la UE, de la qual no forma part, contra Rússia.

Un dels objectius declarats de Suïssa és crear una plataforma per a fer realitat els plans de reconstrucció d'Ucraïna, una qüestió sobre la qual ja va organitzar a mitjan 2022 una conferència internacional.

D'altra banda, Gatilov ha criticat durament la idea de Suïssa i d'altres països europeus d'utilitzar els beneficis que estan deixant els fons russos congelats en establiments financers per a cobrir els costos de l'assistència a Ucraïna. "Són diners robats", ha dit, després d'esmentar que Suïssa té bloquejats 7.000 milions de dòlars d'origen rus.

També et pot interessar

stats