Rússia s'acomiada de Navalni, el símbol de l'oposició a Vladímir Putin

La família del polític va denunciar durant nou dies la negativa de les autoritats de lliurar el cadàver del polític

Imatge d'arxiu del líder opositor rus Aleksei Navalni
Imatge d'arxiu del líder opositor rus Aleksei Navalni / Shamil Zhumatov (Reuters)

Els russos donen aquest divendres el seu últim adeu al mort líder de l'oposició, Aleksei Navalni, sota l'atenta mirada de les autoritats, que han reforçat la seguretat als llocs de comiat del polític a Moscou.

Els preparatius han estat acompanyats de seguretat. Així, entre altres, als fanals del cementeri s'han col·locat múltiples càmeres de vigilància i altres dispositius que poden servir com a inhibidors de senyal d'internet i telefonia mòbil.

Navalni serà soterrat a les 16:00 hores —hora local, 13:00 h GMT— al cementeri de Boríssov. Es tracta d'un camp sant de quatre hectàrees, un dels més antics de Moscou, amb una història que es remunta al 1550. El cementeri no alberga moltes personalitats. Entre les tombes més conegudes es troben les de l'artista soviètic Yuri Sherstnev o el científic Guennadi Arakelov.

La família de Navalni va denunciar durant nou dies la negativa de les autoritats de lliurar el cadàver del polític després del seu decés. Però les dificultats no van acabar quan la mare de l'opositor va poder finalment arreplegar el cos del seu fill, de la mort del qual els afins de Navalni culpen directament el Kremlin. Des de fa uns dies, l'equip de l'opositor declara que els han posat obstacles per a organitzar del funeral.

Primer, totes les agències funeràries es van negar a ocupar-se de les exèquies. Després, els correligionaris del polític no podien acordar la data del funeral, perquè "no hi havia ni una persona disponible per a cavar una tomba" el 29 de febrer, data triada per la família que coincidia amb el discurs sobre l'estat de la nació que va donar aquest dijous el president rus, Vladímir Putin.

Comiat global

Per a totes les persones que no puguen acomiadar-se personalment de Navalni, els seus aliats organitzaran una retransmissió en directe dels actes fúnebres, que començarà a les 12:00 h —9:00 h GMT—. A més, l'equip de l'opositor va publicar una llista amb les ciutats arreu del món on demà se celebraran cerimònies en memòria de Navalni. "Us cridem a posar flors en record de Navaldi en tot el món", diu un missatge de l'equip del polític, acompanyat pel llistat de les ciutats que participaran en el comiat i en el qual figuren Madrid, Barcelona, València i altres urbs.

En 2020 va ser enverinat

Navalni representa l'oposició russa a Vladímir Putin. Navalni, el 2018 i el 2019, va reunir desenes de milers de persones de tot Rússia que es van manifestar contra Putin. Al difunt, el van intentar enverinar el 2020, però va aconseguir sobreviure perquè el van traslladar des de Sibèria fins a Berlín, on va estar ingressat durant 32 dies. El Kremlin sempre va negar que es tractara d'un crim.

També et pot interessar

stats