El líder opositor rus Navalni, presumptament enverinat, lluita per la seua vida

El 2018 i el 2019 va reunir desenes de milers de persones de tot Rússia que es van manifestar contra Putin.

Imatge d'arxiu del líder opositor rus Aleksei Navalni
Imatge d'arxiu del líder opositor rus Aleksei Navalni / Tatyana Makeyeva (Reuters)

El líder opositor rus Aleksei Navalni, presumptament enverinat, lluita per la seua vida a la unitat de vigilància intensiva de la ciutat siberiana d’Omsk, on ha ingressat aquest dijous després que l'avió en què es dirigia a Moscou aterrara d'emergència en l'aeroport local a causa de la gravetat del seu estat.

La portaveu del polític, Kira Yarmysh, que l'acompanyava en un viatge de treball a Sibèria, ha assegurat a través de Twitter que la principal hipòtesi és que Aleksei va ser enverinat amb “alguna cosa barrejada amb el te”. Tot i això, la companyia aèria S7, en un dels avions de la qual viatjava l'opositor, ha assegurat en un comunicat que Navalni no va consumir aliments ni begudes a bord.

Yarmysh ha recordat que fa un any, quan es trobava reclòs en un centre de detenció, Navalni ja "va ser enverinat". "Òbviament ara li han fet el mateix", ha afegit.

En aquella ocasió el diagnòstic oficial va ser "al·lèrgia", que va ser posat en dubte pels metges de Navalni i les persones més pròximes al polític qui, amb les seues denúncies de corrupció a alts càrrecs i a l'entorn de president Vladímir Putin, s'ha convertit en el màxim assot del Kremlin. El 2018 i el 2019 va reunir desenes de milers de persones de tot Rússia que es van manifestar contra Putin. No té representació al parlament, ja que no pot presentar-se com a candidat arran d'una condemna per frau fiscal que ell va denunciar com a política.

Segons Yarmysh, el dirigent opositor es troba inconscient, en coma i connectat a un respirador.

També et pot interessar

stats