Rússia reobri l’estret de Kertx després d’un incident naval amb Ucraïna

Moscou acusa l’armada de Kíev de violar les seues aigües territorials, i la Unió Europea exigeix restaurar la lliure circulació marítima.

Manifestants instal·len vaixells de paper sobre pneumàtics prop de l’ambaixada russa a Kíev, en protesta de la presa de les naus ucraïneses
Manifestants instal·len vaixells de paper sobre pneumàtics prop de l’ambaixada russa a Kíev, en protesta de la presa de les naus ucraïneses / Stepan Franko (Efe)

Rússia ha reobert aquest matí l’estret de Kertx, que uneix el mar Negre i el d’Azov prop de la península de Crimea, i rebaixa la tensió després de l’incident naval amb uns vaixells ucraïnesos.

Rússia va decidir tancar aquest diumenge l’estret després d’acusar a l’armada ucraïnesa de violar les seues aigües territorials. La Unió Europea ha criticat la mesura, que va instar a restaurar la llibertat de circulació marítima en la zona. “L’estret ha sigut reobert aquest matí”, ha confirmat a mitjans russos Aleksei Volkov, director general de l’empresa Ports Marítims de Crimea.

Volkov, capdavanter de l’empresa que gestiona el trànsit marítim a la zona de Crimea, va anunciar ahir que el pas a través de l’estret quedava tancat per als vaixells civils per motius de seguretat. Per la seua banda, el Servei Federal de Seguretat (FSB, antic KGB) de Crimea va acusar prèviament tres vaixells de l’armada ucraïnesa de dirigir-se des del mar Negre en direcció a l’estret sense haver sol·licitat permís de trànsit, situació que les autoritats russes van acusar de “provocació” destinada a desencadenar “una situació de conflicte en la regió”.

Segons el servei de seguretat de Crimea, a més de violar les aigües territorials russes, els vaixells ucraïnesos van fer unes “maniobres perilloses” en la zona i es van negar a subordinar-se, fet que Kíev nega.

Tres naus capturades

L'FSB va confirmar la presa de tres barcos ucraïnesos en aigües territorials russes, a més d’admetre que van obrir foc contra els vaixells per a obligar-los a detindre’s. L’organisme va insistir que els guardacostes van atendre els tripulants ferits i que “la seua vida no corre perill”.

Després del tancament de l’estret de Kertx, l’alta representant de la Unió Europea en Política Exterior, Federica Mogherini, va demanar a les parts rebaixar la tensió i restaurar la llibertat de circulació en la zona.

La tensió en el mar d’Azov es va disparar al mes de maig quan Moscou va construir un pont que uneix la península de Crimea amb Rússia. Aquesta obra va provocar que redoblaren les inspeccions a naus ucraïneses, cosa que Kíev considera un bloqueig dels seus ports al mar d'Azov.

També et pot interessar

stats