Rússia ordena una ofensiva total a Ucraïna mentre Kíev resisteix

Tres dies després de l'inici de la invasió russa, Putin acusa Zelenski de negar-se a dialogar

Els ciutadans ucraïnesos es refugien dels atacs russos / Gleb Garanich (Reuters)

El Ministeri de Defensa de Rússia ha ordenat durant la vesprada d'aquest dissabte reprendre l'ofensiva a Ucraïna en "totes les direccions", després d'acusar Kíev de negar-se a seure en la taula de negociacions amb el Kremlin.

El portaveu del Ministeri de Defensa rus, Ígor Konaixénkov, ha denunciat que és "molt probable" que drons dels EUA hagen ajudat llanxes ucraïneses a corregir el foc contra naus russes al mar Negre en l'última jornada.

Tres dies després de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, l'exèrcit ucraïnés resisteix el setge de la ciutat i combat als carrers de Kíev contra les unitats russes. Les tropes continuen el seu avanç sobre Kíev i cap al migdia la major part es trobaven a uns trenta quilòmetres del centre de la ciutat, segons ha assenyalat el ministeri britànic de Defensa. "És probable que les baixes russes siguen nombroses i superiors al que ha anticipat o ha reconegut el Kremlin", precisava la nota del Ministeri.

El president ucraïnés Volodímir Zelenski ha assegurat que les seues tropes han fet "descarrilar" el pla d'atac rus contra Kíev, en el qual Rússia ho ha emprat "tot" per a assaltar-la, inclosos sabotejadors i tropes aerotransportades.

"Hem resistit i estem repel·lint amb èxit els atacs enemics. La lluita continua en moltes ciutats i regions del nostre país. Kíev i les ciutats clau al voltant de la capital estan controlades pel nostre exèrcit", ha assenyalat Zelenski en l'enèsima al·locució a la nació difosa per l'Oficina de la Presidència.

Vora 200 morts entre els ucraïnesos i més de 800 objectius atacats

El toc de queda a la capital ucraïnesa s'ha ampliat i ara comença a les 17:00 hores. A partir d'aquest moment, al carrer només hi ha persones sense llar i membres de les forces especials que protegeixen amb tanquetes els principals edificis de Kíev, com la Presidència del Govern, l'ajuntament i la Rada, el Parlament d'Ucraïna.

Les autoritats ucraïneses han reconegut haver patit almenys 198 morts des del començament de la invasió de forces russes el dijous passat. Durant la matinada, Rússia ha atacat més de huit-cents objectius militars ucraïnesos amb míssils de creuer terrestres i navals, segons han informat en el seu comunicat de guerra matutí.

En aquesta línia, l'assessor del ministre de l'Interior ucraïnés ha assegurat que les tropes russes avancen cap a la central nuclear de Zaporíjia, al sud-est del país.

Guerrillers txetxens a Ucraïna

D'altra banda, Ramzan Kadírov, el líder de la regió russa de Txetxènia i aliat del president de la federació, Vladímir Putin, ha confirmat que els guerrillers txetxens ja estan a Ucraïna i ha animat la població ucraïnesa a derrocar el seu govern. 

En un vídeo publicat a les xarxes socials, Kadírov ha assegurat que les unitats txetxenes no han patit cap baixa i que l’exèrcit rus podria controlar les grans ciutats ucraïneses fàcilment, inclosa la capital Kíev, però que treballen per a evitar la pèrdua de vides humanes. 

El govern grec, però, ha informat que sis ciutadans grecs han mort i sis més han resultat ferits a conseqüència d'un bombardeig rus a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol. Les autoritats gregues han convocat l'ambaixador rus al país a una reunió aquest dilluns, i el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, ha condemnat la mort dels compatriotes "per un atac contra població civil inacceptable" per part de les tropes russes.

Robles alerta: "Putin està disposat a la conquista total d'Ucraïna"

La ministra de Defensa, Margarita Robles, per la seua part, ha alertat sobre l'impacte de la invasió d'Ucraïna per les forces russes en el conjunt de la Unió Europea. Robles ha remarcat el perill que suposa aquest atac: "Putin està disposat a tot. Hui és Ucraïna, però els riscos d'altres països limítrofs estan ahí".

La titular de Defensa ha emfasitzat que les accions del Kremlin "no poden quedar impunes" i ha assegurat que el president de la Federació Russa "està disposat a la conquista total d'Ucraïna i a derrocar el seu president".

Manifestacions per la pau a Ucraïna

Diverses ciutats d'Europa han sigut escenari de manifestacions i concentracions de suport a Ucraïna i per a exigir la fi de la guerra. Brussel·les, Londres, Ginebra, Roma o València han acollit aquest dissabte protestes ciutadanes contra la invasió russa i han instat la comunitat internacional que no abandone els ucraïnesos i les ucraïneses a la seua sort.

També et pot interessar

stats