Rússia dona hores a Ucraïna perquè es rendisca a Mariúpol

L'exèrcit rus ha cridat les forces ucraïneses a eixir de la ciutat el dilluns abans del migdia

Un grup de persones caven fosses per a soterrar les víctimes d'atacs russos a Mariúpol, al sud d'Ucraïna / Alexander Ermochenko (Reuters)

Amb l'ofensiva estancada en les grans ciutats, Rússia intensifica el setge sobre Mariúpol i ha cridat les forces ucraïneses a eixir de la ciutat el dilluns abans del migdia. Aquest diumenge l’exèrcit rus ha bombardejat una escola d'art, on es refugiaven 400 dones i menors.

"L'eixida organitzada de Mariúpol s'efectuarà de la forma següent: de 10 a 12 hores totes les unitats armades d'Ucraïna i els mercenaris estrangers sense armes i municions (podran abandonar la ciutat) per una ruta acordada amb Ucraïna", ha explicat Mikhaïl Mizintsev, cap del Centre de Control de la Defensa Nacional de Rússia. Mizintsev ha donat hores al govern ucraïnés per a respondre a la proposta de corredors humanitaris. L'executiu encapçalat per Zelenski hauria de pronunciar-se abans de les tres de la matinada del dilluns.

Així, segons Moscou, a partir del migdia a Mariúpol podran entrar combois humanitaris amb aliments, medicaments i articles de primera necessitat tant de Kíiv, com de territoris de l'est del país, que no estan sota el seu control.

Paral·lelament, Mizintsev ha citat les organitzacions internacionals, entre elles l'ONU i la Creu Roja, perquè envien representants a la ciutat per a supervisar les evacuacions dels civils. El mandatari rus ha insistit que els civils poden triar lliurement qualsevol corredor humanitari, oferit tant per Rússia, com per Ucraïna, o quedar-se a la ciutat.

A Mariúpol es poden trobar desenes de cadàvers i voluntaris cavant fosses per a soterrar-los. També famílies que fugen a peu de la zona. L'alcalde ha denunciat deportacions a Rússia de la gent que fuig i el governador reconeix intensos combats en el port, on està en joc l'accés al mar d'Azov, que Ucraïna ha perdut temporalment. 

En el mar Negre l'objectiu és Odessa. La històrica ciutat prepara la defensa i mira amb preocupació el que passa Milokaiv, a 130 quilòmetres, perquè si aquesta ciutat cau, el perill augmenta. En les últimes hores, hi ha hagut l'assalt a una caserna militar i el segon atac amb míssils hipersònics en 25 dies de guerra. A Donetsk, a l'est, han denunciat la mort de 56 ancians en una residència. A Kíiv han improvisat crematoris per als cadàvers que arriben de tot el país. 

En les zones ocupades, però, sorprén la resistència de la ciutadania. A Kherson i a Enerhodar desenes de persones s'han manifestat contra les forces d'ocupació. Davant del parlament israelià, el president Zelenski, que és jueu, ha recordat l'holocaust i ha demanat al món que frene la "solució final" russa. 

També et pot interessar

stats