Rússia es despenja del Consell d'Europa després de 26 anys

Aquest dimecres s'ha formalitzat l'expulsió a conseqüència d'haver ordenat la invasió d'Ucraïna

Imatge d'arxiu del Consell d'Europa
Imatge d'arxiu del Consell d'Europa / Shutterstock

Rússia ha deixat definitivament de ser membre del Consell d'Europa després de 26 anys, a conseqüència de la guerra a Ucraïna. Ho ha anunciat aquest dimecres el mateix organisme, dissenyat per a defendre els drets humans, l'estat de dret i la democràcia. 

El Comité de Ministres, òrgan de decisió del Consell d'Europa, ha decidit culminar l'aplicació de l'article 8 de l'estatut per a excloure Rússia, segons explica en un comunicat. El règim de Vladímir Putin ja s'havia desmarcat de la institució fa una setmana, entre acusacions a la Unió Europea i l'OTAN per ser "hostils" cap a Rússia i voler "destruir-la". 

El passat 25 de febrer, l'endemà que el Kremlin ordenara envair Ucraïna, va suspendre's la participació de Rússia en el Consell d'Europa i aquest dimecres se n'ha formalitzat l'expulsió. Una eixida que comporta, en la pràctica, desvincular-se del Conveni Europeu de Drets Humans, segons va puntualitzar el vicepresident del Consell de la Federació russa, Konstantin Kossatxev.

Un episodi similar va ocórrer fa 53 anys, quan el Consell va recomanar expulsar Grècia pel colp d'estat dels coronels, però el règim militar d'Atenes es va avançar i va demanar la baixa.

També et pot interessar

stats