Rússia abandona el Consell d'Europa i revoca el Conveni de Drets Humans

En l’Assemblea de la CE s’havia de votar una declaració per a instar el Kremlin a retirar-se de l'organisme

Imatge d'arxiu del Consell d'Europa
Imatge d'arxiu del Consell d'Europa / Shutterstock

Rússia ha fet públic que abandona el Consell d'Europa i que revoca el Conveni de Drets Humans, segons ha informat el portaveu de la secretaria general de l'organisme, Marija Pejcinovic.

La decisió russa es basa en l'article 7 de l'estatut de l'organització paneuropea, que permet que qualsevol membre "pot retirar-se notificant la seua decisió al secretari general", ha assenyalat el portaveu en un comunicat.

L’anunci de Moscou s'ha conegut durant el ple extraordinari que celebra l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa, en el qual se sotmetrà a votació una declaració per a instar Rússia a retirar-se i, si no ho fa, procedir a l'expulsió.

Així, es pot repetir el que va ocórrer fa 53 anys, quan el Consell va recomanar expulsar Grècia pel colp d'estat dels coronels, però el règim militar d'Atenes es va avançar i va demanar la baixa.

La decisió russa podria prolongar la seua pertinença a l'organització fins a finals d'any, si s'aplica literalment el citat article 7. Si l'opinió de l'assemblea tira avant, el Comité de Ministres podria procedir a l'expulsió immediata.

També et pot interessar

stats