Rússia continua bombardejant Odessa amb l’atac a un port, mentre que Ucraïna diu que ha recuperat més de 200 km al sud i l’est

Vladímir Putin presideix aquest dijous la primera jornada de la cimera russo-africana, que aplega mig centenar de delegacions africanes

Soldats ucrainesos durant un entrenament militar prop de Kharkiv
Soldats ucraïnesos durant un entrenament militar prop de Khàrkiv / Sergey Kozlov (Efe)

Rússia continua els bombardejos contra la regió d’Odessa, al sud d’Ucraïna. Les últimes hores ho ha fet atacant amb míssils una infraestructura portuària, on un guàrdia de seguretat de 44 anys ha mort, com ha confirmat Oleg Kiper, representant de l'administració militar de la zona. L’atac es va produir amb unes hores de diferència de l’anunci del president ucraïnés, Volodímir Zelenski. Aquest va assegurar que l'exèrcit d'Ucraïna estava aconseguint bons resultats al front, on ha recuperat 35 quilòmetres quadrats als voltants de la ciutat de Bakhmut, a l'est, i un total de 192 quilòmetres al sud i el sud-est del front.

En l’atac els míssils russos han danyat l'equipament tècnic d'una de les terminals de càrrega del port i una construcció dedicada a la seguretat de la infraestructura.

Rússia va atacar la setmana passada quasi diàriament infraestructures portuàries de la regió d'Odessa dedicades a l'exportació de cereal, després d'anunciar que no estendria l’acord del gra al qual es va comprometre el juliol del 2022 per a permetre l'eixida de productes agrícoles per tres ports ucraïnesos del mar Negre.

Ucraïna, per la seua banda, busca amb els seus socis internacionals fórmules per a reobrir el corredor que preveia l'acord, que és vital per a l'exportació de productes agrícoles dels quals depén, en bona part, la seguretat alimentària de diverses regions del món i l'estabilitat del mercat agrícola internacional.

Kíiv també necessita més sistemes antiaeris per a poder protegir les seues infraestructures portuàries i no perdre la capacitat d'exportació per mar pels danys que causen els atacs russos.

El líder rus, Vladímir Putin, presideix aquest dijous la primera jornada de la cimera russo-africana, que reuneix a Sant Petersburg a mig centenar de delegacions africanes. La reunió estarà marcada per la renúncia del Kremlin als acords del gra.

Putin s'entrevistarà els pròxims tres dies amb tots els caps d'estat que assistisquen a la cimera i també amb alguns dels primers ministres, com ja ha fet amb l'etíop Abiy Ahmed i amb el president d'Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, que va donar suport al reforçament de les relacions entre el Kremlin i el continent africà.

El Kremlin va reconéixer que mig centenar de països acudiran a la cita, però el nivell de la representació serà menor que en la cimera que es va celebrar fa quatre anys.

També et pot interessar

stats