Rússia centra els esforços a aconseguir l'assalt definitiu per controlar Mariúpol

L'exèrcit de Putin anuncia l'ofensiva final per a la presa de la ciutat portuària, després de véncer el termini perquè les forces ucraïneses deposaren les armes

Ciutadans de Mariúpol, abans de ser evacuats en autobús
Ciutadans de Mariúpol, abans de ser evacuats en autobús / Alexander Ermochenko (Reuters)

Els principals esforços militars russos se centren en aquests moments a preparar una ofensiva per a establir un control total sobre el territori de les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk, a l'est del país, i de Mariúpol, al sud, segons l'últim comunicat de l'alt comandament de l'exèrcit ucraïnés.

Aquest comunicat, emés en el dia 42 de la invasió russa d'Ucraïna, indica que les tropes russes continuen l'ofensiva cap a Izíum, una ciutat situada a la vora del riu Donetsk, a la província de Khàrkiv, així com cap a Sloviansk i Barvínkove, també a la mateixa província, que, segons els analistes, són ciutats clau en l'ofensiva russa cap a Donetsk i Lugansk, les autoproclamades repúbliques de l'est d'Ucraïna."En la direcció de Donetsk, l'enemic està tractant de millorar la posició tàctica de les seues unitats i continua fent operacions d'assalt en algunes àrees", diu el comunicat.

L'alt comandament ucraïnés també es refereix a la situació a la ciutat assetjada de Mariúpol, un port estratègic del sud a la vora del mar d'Azov, fortament bombardejat i on viuen sense serveis bàsics, segons Ucraïna, més de 150.000 persones. "Els intents d'assaltar Mariúpol no es detenen. Els defensors de la ciutat van mantindre una heroica defensa durant més de quaranta dies, refrenant les aclaparadores forces dels invasors russos", diu l'alt comandament ucraïnés.

L'exèrcit rus va anunciar aquest dimarts l'ofensiva final per a la presa de la ciutat portuària després de véncer el termini perquè les forces ucraïneses deposaren les armes i abandonaren l'urbs en direcció al territori controlat per Kíev.

Els russos continuen colpejant la ciutat de Mariúpol usant artilleria i força aèria i "les forces ucraïneses semblen estar sostenint una resistència organitzada en algunes parts de la ciutat", diu per la seua part l'última anàlisi de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra. Segons l'anàlisi d'aquest institut estatunidenc, les forces russes van continuar posicionant-se per a continuar la invasió en l'est i sud d'Ucraïna, després d'haver abandonat l'atac a Kíev, i "redistribueixen algunes de les forces de combat retirades de Bielorússia a Rússia".

"Però és probable, segons la seua anàlisi, que les unitats russes que es van retirar de Kíev no recuperen l'eficàcia de combat durant algun temps", diuen. "Les operacions ofensives russes al sud-est d'Izíum cap a Sloviansk van continuar a xicoteta escala i van aconseguir un progrés limitat. Rússia encara no ha intentat agrupar grans concentracions de forces en aquest eix, sinó que continua enviant grups tàctics de batallons individuals per a avançar pel seu compte", segons l'anàlisi d'aquest institut.

També et pot interessar

stats