Rússia ataca Ucraïna amb míssils Iskander i naus supersòniques

Els russos, després de prendre el control de l'estratègica Severodonetsk, a l'est, incrementen la seua ofensiva i tracten de bloquejar la veïna Lissitxansk

Leonid Romanov i la seua neboda Alla Zabolotnya observen l'enorme cràter del seu habitatge a Khàrkiv (Ucraïna) produït per un míssil balístic rus
Leonid Romanov i la seua neboda Alla Zabolotnia observen l'enorme cràter al seu habitatge a Khàrkiv (Ucraïna) produït per un míssil balístic rus / Orlando Barría (Efe)

L'exèrcit rus, després d'haver aconseguit controlar l'estratègica ciutat de Severodonetsk, a la regió de Lugansk, a l'est d'Ucraïna, tracta ara de bloquejar la veïna Lissitxansk, un de les pocs enclavaments que encara no ha conquistat.

Segons ha informat aquest dilluns l'Estat Major General de les Forces Armades d'Ucraïna, els russos, secundats amb artilleria, tracten des del sud, des de la veïna regió de Donetsk, de bloquejar la ciutat de Lissitxansk amb bombardejos indiscriminats.

No obstant això, i segons l'exèrcit ucraïnés, la lluita continua a l'àrea de Vovtxoiarivka i prop de Verkhnokamianka, les forces de defensa d'Ucraïna "van infligir grans pèrdues a l'enemic i van obligar les forces russes a retirar-se".

Els russos també continuen els bombardejos a la regió de Khàrkiv, al nord-est, la capital de la qual és la segona ciutat del país.

Míssils que superen els 3.000 quilòmetres per hora

Rússia ha représ aquesta nit els atacs sobre Ucraïna usant míssils Iskander, un tipus de coet de curt abast, però que pot albergar caps nuclears. Uns míssils que ha llançat amb els temuts bombarders Tu-22M3 que, per primera vegada, s'han llançat des de territori bielorús.

Segons ha informat aquest dilluns el Comandament de les Forces Aèries Armades d'Ucraïna, "es van disparar més de 50 míssils des d'aire, mar i terra". "L'enemic també va llançar míssils de creuer Kalibr des de la mar a objectius a les regions occidentals d'Ucraïna", han explicat en el comunicat. I en direcció nord, "va disparar míssils X-22 des d'avions Tu-22M3 i va utilitzar sistemes de míssils Iskander i Tochka-O situats a terra", ha afegit.

Cal assenyalar, indica el comunicat militar, que aquests míssils són objectius "extremadament difícils" per als sistemes de defensa aèria que fan servir les forces aèries d'Ucraïna. "La velocitat dels míssils Onyx i X-22 supera els 3.000 quilòmetres per hora. Mentre que els míssils Iskander es mouen en una trajectòria balística. Eliminar-los és una tasca complicada per als sistemes de defensa aèria disponibles a Ucraïna", ha precisat el comandament.

Zelenski als bielorussos: les vostres vides no valen res per al Kremlin

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha advertit als ciutadans de la veïna Bielorússia que el govern de Rússia els està arrossegant a la guerra, perquè les seues vides "no valen res" per al Kremlin.

En un missatge publicat en la seua pàgina web, el president ucraïnés es dirigeix als ciutadans de Bielorússia. "El Kremlin ja ha decidit tot per vosaltres: les vostres vides no valen res per a ells. Però no sou esclaus ni carn de canó. No heu de morir. I podeu evitar que ningú decidisca per vosaltres el que ve a continuació", ha agregat.

El mandatari ucraïnés es va mostrar convençut que "el poble de Bielorússia fa costat a Ucraïna". "Molt depén ara de la gent comuna de Bielorússia. I sé que pots negar-te a participar en aquesta guerra. Les vostres vides només us pertanyen a vosaltres, no a algú en el Kremlin", ha afegit.

Bielorússia és actualment el principal aliat de Rússia i el seu govern ha donat suport a la invasió d'Ucraïna, fins i tot ha permés l'entrada de soldats russos des del seu territori pel nord ucraïnés.

També et pot interessar

stats