Els líders de la UE atorguen a Ucraïna i Moldàvia l'estatus de països candidats

El procés obliga els dos estats a reformes en matèria d'independència judicial, lluita contra la corrupció i crim organitzat o a l'hora d'aplicar la llei que limita el poder dels oligarques

El president del Consell Europeu, Charles Michel, i el president del Govern espanyol, Pedro Sanchez, conversen al començament de la cimera a Brussel·les
El president del Consell Europeu, Charles Michel, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, conversen al començament de la cimera a Brussel·les / Olivier Hoslet (Efe)

Els caps d'estat i govern de la Unió Europea (UE) han concedit aquest dijous a Ucraïna i Moldàvia l'estatus de països candidats a entrar en el club comunitari, després que la Comissió Europea (CE) va fer una recomanació en aquest sentit la setmana passada.

Els líders dels Vint-i-set s'han reunit aquesta vesprada a Brussel·les, el primer pas en l'adhesió d'aquests dos països, un procés que pot ser reversible si no compleixen les reformes que els ha exigit la CE en matèria d'independència judicial, lluita contra la corrupció i crim organitzat o a l'hora d'aplicar la llei que limita el poder dels oligarques. Especialment simbòlica, a més, és la decisió de cara a Ucraïna, que pateix una invasió de Rússia des del mes de febrer.

"Hui i demà tenim una cimera molt important i històrica. Renovarem la nostra mostra de solidaritat amb Ucraïna", ha declarat el canceller alemany, Olaf Scholz, abans de la reunió. Per a Scholz el més important ara és aconseguir les condicions necessàries perquè el camí cap a la UE del poble ucraïnés siga "exitós".

Un camí llarg i complex

El camí perquè Ucraïna siga membre de la UE, en tot cas, no serà senzill, com ha recordat el primer ministre neerlandés, Mark Rutte. El líder polític ha assegurat que, si bé el seu país estava inicialment "preocupat" perquè la guerra portara la Comissió Europea a "precipitar-se" a recomanar donar l'estatus de candidat a Ucraïna, finalment considera que l'executiu comunitari ha fet una avaluació "equilibrada", "exhaustiva i justa" sobre la faena que encara té al davant del país per a unir-se a la UE.

"És una avaluació dura, brutalment sincera, sobretot el que encara ha de fer perquè el Consell puga obrir les negociacions (d'adhesió) com a tal, però, al mateix temps, conclou que ara és possible donar l'estatut de candidat. I donada la situació geopolítica, l'horrible i completament menyspreable agressió de Rússia a Ucraïna, això és part de la situació i hauríem de discutir-ho", ha explicat en arribar a la cimera.

També et pot interessar

stats