Rússia ataca per quart dia la regió de Khmelnitski, a Ucraïna occidental

Les tropes ucraïneses i russes continuen immerses, quan es compleixen vint mesos de guerra, en cruents combats en els voltants de la ciutat de Donetsk

Soldat ucraïnés apunta amb el seu fusell
Soldat ucraïnés apunta amb el seu fusell / Twitter: @ZelenskyyUa

Rússia ha atacat aquesta nit per quart dia consecutiu l'óblast de Khmelnitski, a Ucraïna oriental, i ha provocat danys en una infraestructura crítica no especificada i en diversos vehicles i edificis residencials. Un total de setze persones han resultat ferides i han necessitat atenció mèdica.

"Per quart dia consecutiu, l'enemic ataca Khmelnitski", ha dit el cap de l'Administració Militar de l'óblast, Serguí Tiurin, en el seu compte de Facebook. Tiurin ha explicat que fragments d'un dron prèviament abatut per les defenses aèries ucraïneses han impactat sobre la infraestructura crítica.

Rússia sol atacar les províncies de l'oest d'Ucraïna, els més allunyats del front, per a intentar colpejar magatzems militars o bases militars i altres objectius logístics. Khmelnitski alberga una important base aèria que ha sigut atacada en diverses ocasions durant aquesta guerra.

Segons la Força Aèria ucraïnesa, Rússia ha llançat aquesta nit contra Ucraïna un total d'onze drons kamikaze iranians Shahed sobre els óblasts de Txerkassi, Poltava i Khmelnitski (oest), Jitómir (centre) i Kherson i Mikolaiv (sud), que les defenses aèries ucraïneses han abatut íntegrament.

Cruents combats en els voltants de Donetsk

D'altra banda, les tropes ucraïneses i russes continuen enredades, quan es compleixen vint mesos de guerra, en cruents combats en els voltants de la ciutat de Donetsk en un intent de millorar les seues posicions abans que les baixes temperatures congelen aquest sector del front.

L'Estat Major General ucraïnés ha reconegut que Rússia ha passat a l'ofensiva en els fronts de l'est i el nord-est, i llança constants atacs per a guanyar terreny prop de les localitats ucraïneses d'Avdíivka, Màrinka, al costat de Donetsk, i Kúpiansk, a la regió de Khàrkiv.

Ucraïna demana el màxim d'armes i de munició

Amb aquesta situació, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha urgit la comunitat internacional a continuar subministrant armament perquè el seu país es defense de l'agressió russa i ha subratllat que d'aquesta ajuda depén "la seguretat a llarg termini d'Europa".

"Tenim una enorme manca de munició no sols a Ucraïna sinó en tot el món", va admetre el primer ministre ucraïnés, Denís Xmigal, en una entrevista amb el diari Financial Times.

Sobre aquest tema, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha afirmat que "el potencial de l'Occident col·lectiu per a produir munició és limitat i es necessita no poc temps per a mobilitzar els recursos amb la finalitat d'augmentar aquest potencial", a propòsit de les declaracions de Xmigal.

Disminueix la intensitat del foc d'artilleria rus

Mentrestant, segons càlculs del cap del Centre d'Intel·ligència de les Forces de Defensa Estonianes, el coronel Ants Kiviselg, a Rússia li queden en els seus arsenals uns quatre milions de projectils d'artilleria, amb els quals les seues tropes tindrien prou per a un any de "guerra de baixa intensitat".

A això, d'acord amb l'Institut per a l'Estudi de la Guerra estatunidenc (ISW), que cita fonts occidentals i imatges de satèl·lits, caldria sumar la munició subministrada a Moscou per Corea del Nord.

Però fins i tot així, destaca l'analista militar ucraïnés Petró Txernik, ha disminuït considerablement la intensitat del foc d'artilleria rus, ja que actualment dispara entre 10.000 i 15.000 projectils diaris mentre que l'estiu de l'any passat en disparaven entre 45.000 i 80.000 diaris.

Accions militars també al sud i al costat de Crimea

Si bé els combats més acarnissats es lliuren als fronts oriental i nord-oriental, també s'han registrat accions militars al sud i al costat de l'annexionada península de Crimea.

Almenys 22 militars ucraïnesos van morir en intentar desembarcar al marge esquerre del riu Dniéper, ha assegurat l'administració instal·lada per Rússia a la regió de Kherson, que ha afegit que les tropes russes van destruir quatre llanxes.

A la regió de Kherson els russos controlen el marge esquerre (sud) mentre que la dreta, inclosa la capital regional, es troba sota el control de la força ucraïnesa.

També et pot interessar

stats