La batalla russa per Avdíivka amenaça a convertir-se en una altra "picadora de carn"

Rússia ha patit entre 150.000 i 190.000 baixes permanents entre soldats caiguts i ferits des de l'inici de la guerra el febrer del 2022, d'acord amb la intel·ligència militar britànica

Un oficial de policia enfront d'un edifici danyat per un atac rus a Avdiivka, regió de Donetsk, Ucraïna
Un oficial de policia davant d'un edifici danyat per un atac rus a Avdíivka, regió de Donetsk, Ucraïna / Yevhen Titov (Reuters)

L'ofensiva russa per a prendre la ciutat oriental d'Avdíivka amenaça a convertir-se en una altra "picadora de carn" o una segona Bakhmut per les pèrdues en soldats i equip militar que assumeix Rússia per a conquistar-la, i fins i tot recorda a alguns a batalles en el front oriental durant la Segona Guerra Mundial.

"El que ocorre entorn d'Avdíivka es pot comparar amb una sèrie d'esdeveniments ocorreguts durant la Segona Guerra Mundial en el front oriental amb un esdeveniment tan conegut la batalla de Rjev", ha dit l'historiador militar Vasyl Pavlov en el canal de televisió ucraïnés Espresso.

Ha assenyalat que, durant quasi catorze mesos el 1942 i 1943, les tropes soviètiques van atacar una "xicoteta zona" en onades i amb enormes pèrdues per a evitar l'avanç de l'Alemanya nazi cap a Moscou, situada a uns 230 quilòmetres a l'est, en el que es coneix com la "picadora de carn de Rjev".

"El mateix podem veure ara prop d'Avdíivka: onades d'infanteria i equips destruïts, i això recorda molt els esdeveniments de la Segona Guerra Mundial", ha asseverat.

Baixes russes considerables, segons Occident

L'assessor de l'oficina del president d'Ucraïna, Mikhailo Podoliak, ha afirmat al canal de televisió Dozhd que Rússia ha perdut entre 5.000 i 6.000 soldats en poc més d'una setmana d'ofensiva a Avdíivka.

D'acord amb la intel·ligència militar britànica, Rússia ha patit entre 150.000 i 190.000 baixes permanents entre soldats caiguts i ferits des de l'inici de la guerra el febrer del 2022.

Molts analistes comparen la batalla també amb la qual va durar deu mesos per a prendre la ciutat de Bakhmut, a uns 70 quilòmetres al nord i un altre punt calent del front.

A Bakhmut van caure almenys 20.000 mercenaris, sense comptar els soldats regulars, va reconéixer en el seu moment el mort cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin.

Avdíivka, nou símbol de la resistència ucraïnesa

Avdíivka s'ha convertit en nou símbol de la resistència ucraïnesa en l'actual guerra russa a Ucraïna, encara que ho era ja des del 2014, quan les tropes de Kíiv van recuperar el control de la ciutat després de perdre-la breument davant els separatistes prorussos.

Les forces russes sempre han bombardejat Avdíivka, però el dia 10 van llançar una ofensiva amb diverses brigades, vehicles blindats i tancs. Prompte van aparéixer les primeres notícies de diversos tancs reduïts a ferralla.

Després de reagrupar-se, Rússia va llançar una renovada ofensiva el dia 20, però l'Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW en anglés) ha assenyalat que "és probable que les forces ucraïneses hagen repel·lit un altre esforç ofensiu rus cap a Avdíivka els últims dies i hagen causat majors pèrdues de personal i equip a les tropes russes".

Les forces russes van perdre 50 tancs, 100 vehicles blindats i 900 militars durant els atacs el 19 d'octubre i la vespra van ser 620 soldats i 34 unitats d'equipament militar, segons Ucraïna.

Rússia avança lleugerament

Malgrat tota la resistència ucraïnesa, imatges geolocalitzades publicades el 21 d'octubre confirmen, segons l'ISW, que les forces russes van aconseguir avanços marginals al nord-oest d'Avdíivka, en la zona del runar de la ciutat, en la qual actualment resideixen uns 1.600 persones, davant dels 32.000 d'abans de la guerra.

Andrí Yusov, representant de la Intel·ligència Militar Ucraïnesa (GUR), ha assenyalat que la defensa de la ciutat és important per a evitar que les tropes russes avancen a l'oest cap a la frontera administrativa de la regió de Donetsk.

També et pot interessar

stats