Rússia concentra més de 400.000 soldats en territori ucraïnés ocupat, segons Kíiv

Estacions de metro ucraïneses es converteixen en col·legis a Khàrkiv per a centenars de xiquets per a evitar els bombardejos

Estacions de metro de Khàrkiv es converteixen en col·legis davant els bombardejos russos
Estacions de metro de Khàrkiv es converteixen en col·legis per a evitar els bombardejos russos / Rostyslav Averchuk (Efe)

Rússia concentra en el territori ocupat ucraïnés més de 400.000 soldats, la qual cosa li permet dur a terme simultàniament operacions d'envergadura en diferents seccions del front, segons ha declarat el representant de la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR), Andrí Yusov, al canal de Televisió Kyiv TV.

Yusov també ha afirmat que Rússia està enviant més armament als seus soldats a Ucraïna, i que el Kremlin continua mobilitzant personal per a reforçar a l'exèrcit.

Segons reconeix l'Estat Major ucraïnés, Rússia ha passat a l'ofensiva en els fronts de l'est i el nord-est, i llança atacs continus per a continuar guanyant terreny prop de les localitats ucraïneses d'Avdíivka, Màrinka i Kúpiansk.

L'exèrcit rus intensifica els atacs als afores de Donetsk abans de l'arribada de l'hivern

L'exèrcit rus ha intensificat els atacs als afores de Donetsk, on intenta envoltar per tots els mitjans a les forces ucraïneses en la localitat d'Avdíivka, en una de les batalles més importants d'aquesta guerra.

"És una batalla clau en aquesta guerra. N'hi ha hagut moltes, però crec que aquesta és una de les més crucials. A la meua manera de veure, és l'últim intent de Rússia de prendre la iniciativa en el front", ha dit Mikhailo Podoliak, assessor de l'Oficina del President d'Ucraïna, a l'agència Unian.

Atacs russos dia i nit

Encara que en les primeres envestides va patir "grans pèrdues" en soldats i equips, l'Institut d'Estudi de la Guerra (ISW) assegura en el seu informe que Moscou continua enviant reforços a la zona.

"Els combats en Avdíivka són extremadament durs. La quantitat de víctimes en el bàndol rus excedeix l'imaginable, igual que la quantitat d'armament que està sent destruïda", ha destacat Podoliak.

L'artilleria i els drons russos està bombardejant intensament "dia i nit” l'única carretera que connecta Avdíivka amb la resta del territori controlat per Kíiv, ha explicat Barabash en una entrevista de Ràdio Llibertat.

Zelenski: "La millor defensa ucraïnesa és un bon atac"

En el seu discurs a la nació, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha lloat "la defensa exemplar" en Avdíivka, Màrinka i altres llocs del front, però va demanar continuar avançant.

"Cada dia necessitem resultats per a Ucraïna, resistir els assalts russos, eliminar els ocupants i avançar". Zelenski ha insistit que aquesta tàctica "motiva el món sencer" a ajudar Ucraïna.

Ha destacat que Moscou és conscient que amb l'arribada dels míssils de llarg abast (ATACMS) i l'aterratge l'any vinent dels caces F-16, proporcionats per Occident, "no tindrà una altra oportunitat de reprendre la iniciativa".

Estacions de metro es converteixen en col·legis a causa dels bombardejos

Algunes estacions de metro de Khàrkiv s'han convertit en part en improvisades aules de classe per a centenars de xiquets que no tenen una altra opció segura per a tindre una educació escolar presencial enmig dels atacs russos a la ciutat que està a 30 quilòmetres de la frontera.

A primera vista poden semblar classes normals si no fora per l'entorn inusual que les envolta. En una de les aules uns vint xiquets escolten amb atenció el professor mentre uns metres per avall els trens del metro van i venen.

Per damunt d'ells, metres de formigó i terra ofereixen l'única protecció fiable contra els míssils i drons russos que continuen causant víctimes i van matar sis persones en l'últim atac del cap de setmana.

Des de fa més d'un any i mig anar a escola és impossible per a uns 122.000 xiquets que vivien en la segona ciutat més gran d'Ucraïna. Més de 120 escoles han resultat danyades en els atacs i un míssil rus tarda trenta segons a arribar ací, mentre que la ciutat no té sistemes de defensa aèria moderns capaços d'interceptar els míssils S-300 que s'utilitzen habitualment en els atacs.

Ara com ara, uns 1.200 xiquets entre 6 i 10 anys assisteixen a classes improvisades en cinc estacions de metro. Aquesta és només una xicoteta part dels 53.000 estudiants que viuen actualment a la ciutat

També et pot interessar

stats