Rússia anuncia la segona fase en la guerra a Ucraïna per a "alliberar" el Donbass

L’operació inclou l'assalt final a la planta siderúrgica d’Azovstal, on hi ha refugiats almenys un miler de civils

Dos dones passen per davant d'un edifici destruït a Mariúpol
Dos dones passen per davant d'un edifici destruït a Mariúpol / Alexander Ermochenko (Reuters)

Rússia ha anunciat que comença la segona fase de la guerra a Ucraïna, centrada en l'"alliberament complet" del Donbass prorús, en l'est del país, una operació que inclou l'assalt final a la planta siderúrgica d’Azovstal, a Mariúpol, l’últim reducte de la resistència ucraïnesa en l'estratègica ciutat portuària.

"L'operació en l'est d'Ucraïna té com a objectiu, com ja s'anuncià, l'alliberament complet de les repúbliques de Donetsk i Lugansk. Aquesta operació continuarà, la següent fase d'aquesta operació especial està començant", ha dit el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, en una entrevista amb la cadena de televisió India Today.

Per a Ucraïna la gran ofensiva russa pel Donbass va començar ja el dilluns, tal com van assenyalar al matí el governador regional de Lugansk, Serhiy Gaidai, i poc abans de la mitjanit el president ucraïnés, Volodímir Zelenski.

Lavrov, primer alt càrrec rus que confirma públicament que la gran batalla pel Donbass ha començat, ha sostingut que Ucraïna no va saber "valorar" la retirara de les tropes russes fa tres setmanes de les regions de Kíiv i Txernihiv, en el nord del país, i de la regió de Sumi, en el nord-est.

Zelenski proposa prolongar la llei marcial un mes més

Rússia ha necessitat tot aquest temps per a reagrupar les seues forces i enviar nous grups tàctics de batalló a l'est ucraïnés, així com equipament d'artilleria, suport aeri i sistemes de comandament i control.

"Ens defendrem. Lluitarem. No entregarem cap part d'Ucraïna", ha dit Zelenski, qui ha proposat aquest dimarts a la Rada Suprema prolongar un mes la llei marcial, fins al 25 de maig.

"La intensitat dels bombardejos a Khàrkiv ha augmentat. Per això, demanem al veïnat de la ciutat que romanga en els refugis tant de temps com siga possible i que no isca al carrer si no és absolutament necessari”, ha advertit el cap de l'Administració Regional Militar, Oleh Siniehubov.

“Bombardejos constants” a la regió de Donetsk

A la regió de Donetsk, el governador, Pavlo Kirilenko, ha afirmat que "els russos continuen bombardejant de manera constant" en les direccions de Marinka, Otxeretine, Toretsk i Avdiivka, ciutat en la qual els russos han intentat dues vegades passar a l'ofensiva. Com a resultat del bombardeig ha mort un civil i han fet malbé algunes cases, a més d'un gasoducte.

Però la situació continua sent especialment crítica a Mariúpol, on resisteixen a la planta siderúrgica d’Azovstal un nombre indeterminat de defensors i almenys un miler de civils en els refugis subterranis de la planta, en la seua majoria dones amb xiquets, segons l'alcaldia.

Vista aèria de la planta siderúrgica d'Azovstal, a Mariúpol
Vista aèria de la planta siderúrgica d'Azovstal, a Mariúpol / Alexander Ermochenko (Reuters)

També et pot interessar

stats