"No hi ha molts motius per a l'optimisme", la resposta d'Occident sobre la crisi ucraïnesa decep Rússia

Els EUA rebutgen la petició d'impedir l'entrada d'Ucraïna a l'OTAN que defén la via diplomàtica, però alhora es prepara "per al pitjor"

Maniobres de l'exèrcit ucraïnés a la zona oriental del país
Maniobres de l'exèrcit ucraïnés a la zona oriental del país / Reuters

Els Estats Units i l'OTAN han complit en temps i forma les garanties de seguretat que reclamava per escrit Rússia, però la primera ullada al document no convenç el Kremlin. Els nord-americans no s'han mogut de les posicions inicials i no han descartat l'entrada d'Ucraïna en l'OTAN, la principal demanda de Moscou.

"No hi ha molts motius per a l'optimisme", ha avançat el portaveu del Kremlin Dmitri Peskov qui, no obstant això, veu "perspectives per a un diàleg" perquè aquest està en l'interés de les parts. Ha explicat Peskov que el president rus Vladímir Putin ja té els documents, si bé ha advertit que la resposta definitiva no serà immediata, després de recordar que Occident va tardar un mes a respondre a Moscou.

El secretari d'estat dels Estats Units, Antony Blinken, només ha avançat públicament la posició que s'ha traslladat sobre la incorporació de Kíev a l'Aliança Atlàntica però no sobre la resta de demandes de Rússia, que reclama l'OTAN que frene l'expansió cap a l'est, que cesse la cooperació militar amb les antigues repúbliques soviètiques i que replegue les tropes i l'armament a les posicions anteriors a 1997.

No obstant això, Blinken assegura que la diplomàcia continua oberta i trasllada "la pilota" a la teulada russa. En paral·lel als EUA ha respost al Kremlin l'Aliança Atlàntica. El secretari general Jens Stoltenberg assegura que si bé treballen "en una solució bona", la desescalada, també "ens preparem per al pitjor".

La diplomàcia europea no ha aconseguit, de moment, calmar la tensió entre les potències. La reunió a París aquest dimecres entre Rússia, Ucraïna, França i Alemanya per a avançar en la desescalada del conflicte entre Moscou i Kíev ha obert una tènue via de diàleg sobre la regió del Donbass, que disputen a Ucraïna forces separatistes prorusses. No obstant això, la trobada de l'anomenat format de Normandia no va tractar l'altra línia roja de Rússia: el veto al fet que Ucraïna arribe a entrar en l'OTAN, i tampoc va parlar sobre els més de 100.00 soldats russos que Moscou ha desplegat al costat de la seua frontera amb Ucraïna.

Les parts, que s'han emplaçat a una nova cita en 48 hores, mantenen l'escalada dialèctica. El ministre d'Afers Estrangers d'Ucraïna, Dmitri Kuleba, ha insistit en la percepció que Rússia aposta per la força per a desestabilitzar el país i adverteix per això que ens preparem per a "qualsevol escenari".

L'administració estatunidenca ha traslladat a la Xina, l'advertència de les conseqüències internacionals d'una incursió militar a Ucraïna, com dies abans va fer amb els aliats de la Unió Europea.

També et pot interessar

stats