La resistència ucraïnesa complica a Putin l'aniversari de la guerra

Les tropes russes tenien l'orde de prendre almenys el baluard de Bakhmut, a Donetsk, de cara al discurs de dimarts del president rus davant de les dues cambres del Parlament

Un militar ucraïnés mira a través d'un edifici bombardejat a Bakhmut, regió de Donetsk, Ucraïna
Un militar ucraïnés mira a través d'un edifici bombardejat a Bakhmut, regió de Donetsk, Ucraïna / Ian Dobronosov (Efe)

La feroç resistència ucraïnesa allunya cada dia més l'objectiu del president rus, Vladímir Putin, d'exhibir alguna victòria a la regió oriental del Donbass en el seu discurs dimarts sobre l'estat de la nació, en el qual avaluarà la marxa de la guerra després d'un any de combats.

La intervenció del mandatari rus davant de les dues cambres del Parlament, la primera en quasi dos anys, coincidirà amb la data de fa un any en la qual Putin va reconéixer la independència de Donetsk i Lugansk, preludi de la campanya militar que ordenaria iniciar tres dies després "per a alliberar el Donbass".

Les forces russes controlen aproximadament el 90% de Lugansk i menys de la meitat de Donetsk, però encara així Rússia es va annexionar el setembre passat aquestes dues regions al costat de les meridionals Zaporíjia i Kherson, en les quals tampoc controla tot el territori.

Bakhmut, objectiu sense complir

Segons la intel·ligència ucraïnesa, les tropes russes tenien l'orde de prendre almenys el baluard de Bakhmut, a la província de Donetsk, de cara al discurs de Putin.

Els mercenaris del Grup Wagner, secundats per les forces regulars russes, avancen en aquest front però només pocs metres al dia. El cap de Wagner, Ievgueni Prigojin, ha admés que com a molt prompte Bakhmut podrà ser presa al març o abril.

El líder interí impost per Rússia a la regió de Donetsk, Denís Puixilin, ha assegurat que les tropes russes han millorat les seues posicions prop de Bakhmut, encara que ha reconegut que avançar resulta molt difícil davant de la resistència ucraïnesa.

La mateixa resistència ucraïnesa es troben les forces russes a Vuhledar i Màrinka, prop de la ciutat de Donetsk, capital regional homònima presa per Rússia el 2014.

Ucraïna dissenya un pla per al futur pròxim

Malgrat els consells d'alguns països occidentals que el millor seria abandonar la defensa de Bakhmut, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, insisteix que mai abandonarà voluntàriament aquesta fortalesa, perquè si es retiraren d'allí les forces, Donetsk correria el perill de caure com un castell de naips.

Zelenski ha reiterat que la situació a l'est del país, especialment a la regió de Donetsk, és difícil per al seu exèrcit, però ha precisat: "Estem lluitant i infligint pèrdues extremadament tangibles a Rússia".

En el seu missatge diari publicat aquest dilluns, Zelenski ha mostrat la seua preocupació per la situació a Bakhmut. "Com més perda Rússia allí, en el Donbas: Bakhmut, Vuhledar, Màrinka, Kreminnà, abans podrem acabar aquesta guerra amb la victòria d'Ucraïna", ha emfatitzat el governant ucraïnés en el seu discurs.

Els analistes occidentals creuen que Ucraïna prepara una nova ofensiva per a finals de la primavera o l'estiu, quan ja haurà rebut bona part de l'armament pesant promés per Occident: vehicles blindats, tancs i alguns míssils de llarg abast.

A Lugansk els combats s'enfureixen

En el front de la veïna província de Lugansk, la situació és igual de complicada que a Donetsk. El governador legítim de Lugansk, Serhí Haidai, ha afirmat que "en la direcció de Kreminnà, els russos estan tractant de trencar les defenses". A més, ha recalcat que les forces del Kremlin "es preparen per a intensificar l'ofensiva". "L'acumulació d'equips és gran i el nombre de soldats va en augment", ha advertit.

També et pot interessar

stats